Professor Thea Hilhorst

Prof.dr.ir. Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is gespecialiseerd in de ontwikkeling van gebieden die getroffen zijn door rampen, onderontwikkeling of conflicten. Hilhorst onderzocht onder andere de gevolgen van de tsunami in Zuid-Oost Azië en het effect van noodhulp in landen als Angola en Rwanda.

Hilhorst richt zich in het bijzonder op hulp-maatschappij relaties: de impact van humanitaire hulp op de samenleving en de manier waarop mensen en instellingen vormgeven aan de organisatie van hulpverlening. Hoe kan hulpverlening bij noodsituaties zo georganiseerd worden dat mensen op eigen kracht verder kunnen? En hoe kunnen we in de context van coronacrisis ervoor zorgen dat ook de zwaksten de hulp krijgen die ze nodig hebben?

Hoe hard treft het coronavirus de kwetsbare landen op de wereld?

Thea Hilhorst geeft antwoord in de podcast van Studio Erasmus

Thea Hilhorst Guerrilla-college UvNL

Meeting the needs of crisis-affected people - ERC grant for Thea Hilhorst

European Research Grant awarded to Professor Thea Hilhorst

"Mijn doel is om juist waar de nood hoog is, te gaan kijken wat er gebeurt als we vooroordelen doorbreken."

Het coronavirus in Afrika

“Het coronavirus gaat het hardst neerknallen bij mensen die het meest arm of kwetsbaar zijn. Denk aan sloppenwijken in landen waar mensen dicht op elkaar zitten. Of een plek zoals een vluchtelingenkamp. In Afrika zijn nu nog heel weinig gevallen. Het zou kunnen als het daar begint, dat het razend hard gaat. En hier zegt de overheid bijvoorbeeld: we gaan zzp’ers helpen. Dat gaan ze in Kenya echt niet zeggen.”

Wie gaat het meest onder lijden onder de coronacrisis?

“De kromme werkelijkheid zou kunnen zijn dat de officiële vluchtelingen die in een kamp zitten nog nét iets beter af zijn dan de mensen net buiten dat kamp. Dat is één van de thema’s in mijn onderzoek: wie is kwetsbaar in deze wereld? Je denkt aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, maar die hebben tenminste nog (beperkte) rechten op hulpverlening omdat ze het etiket ‘kwetsbaar’ hebben. Mensen die niet dat etiket hebben maar ondertussen in een vergelijkbare situatie zitten, zijn nog kwetsbaarder.

Je hebt kans bijvoorbeeld dat corona veel harder toeslaat in de sloppenwijken van Bangladesh dan in de Rohingya-kampen van dat land. In de kampen zijn voorzieningen, daar is gezondheidszorg, daar krijgen mensen te eten.”

Is er een rol voor humanitaire hulp in deze coronacrisis?

“Humanitaire hulp is in eerste instantie een sector. Net als andere sectoren moet ze zich momenteel enorm aanpassen. Hulpverleners kunnen moeilijk thuis werken. Je wilt wel service kunnen verlenen. Maar laat je een humanitaire werker een vluchtelingenkamp in gaan, waar al corona heerst? Hoe ga je dat organiseren? Dat is een heel ingewikkeld vraagstuk."

Humanitaire hulp | conflictgebieden | ontwikkelingshulp | lokale bevolking | rampen

Misschien vind je dit ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen