20.10 | Oratie psycholoog Matthias Wieser | Beter behandelen van psychische stoornissen

2010 | Oratie psycholoog Matthias Wieser | Beter behandelen

Gebruik experimenten om het begrip en de behandeling van psychische stoornissen te verbeteren. Die oproep doet psycholoog prof. dr. Matthias Wieser tijdens zijn oratie op vrijdag 20 oktober 2017. Door experimenteel onderzoek te doen hoopt Wieser te kunnen bijdragen aan het vergroten van de effectiviteit van de behandeling van angststoornissen en chronische pijn.

Met zijn oratie ‘A case for experiments in clinical psychology. How experimental psychopathology helps us to understand the nature of anxiety and pain’ aanvaardt Matthias Wieser de leerstoel Klinische Psychologie, in het bijzonder de biologische aspecten van psychologie, aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).

In zijn oratie pleit Wieser voor een valide gebruik van experimenten, die het begrip en de behandeling van psychische stoornissen zouden kunnen verbeteren. Volgens hem hebben de experimentele psychopathologie (de wetenschap die de ziekten van de geest met behulp van experimenten bestudeert) en de klinische psychologie een wederzijdse relatie, waarbij beiden van elkaar leren.

In zijn oratie legt Wieser uit hoe het vakgebied experimentele psychopathologie is ontwikkeld en welke invloed het op de klinische psychologie en de klinische praktijk zou kunnen hebben.

Validiteit
Wieser vindt het belangrijk dat er bij het experimentele onderzoek meer aandacht komt voor het ‘externe validiteitscriterium’ - de vraag hoe goed experimenten daadwerkelijk toepasbaar zouden kunnen zijn.

Daarbij gaat Wieser nader in op zijn eigen onderzoek naar sociale angststoornissen en cognitieve invloeden op pijn. Door experimenteel onderzoek te doen hoopt hij te kunnen bijdragen aan het vergroten van de effectiviteit van de behandeling van angststoornissen en chronische pijn.

Over Matthias Wieser
Prof. dr. Matthias Wieser (1976) onderzoekt de neurocognitieve processen bij angststoornissen en pijn. Hij is in 2008 gepromoveerd aan de afdeling klinische en biologische psychologie van de Julius-Maximilians-Universiteit Würzburg, Duitsland. In 2009-2010 werkte hij als postdoc bij de ‘Center for the Study of Emotion and Attention’ van de University of Florida, VS. Daarna werkte hij als UHD bij de afdeling klinische en biologische psychologie van de Julius-Maximilians-Universiteit Würzburg. Hij is zeer succesvol in het binnenhalen van externe onderzoeksmiddelen, publiceerde meer dan 60 artikelen in gerenommeerde internationale tijdschriften en ontving enkele nationale en internationale prijzen voor zijn onderzoek (Young Scientist Award of the German Society for Psychophysiology and its Application, 2010; Early Career Award of the Society for Psychophysiological Research , 2013) en onderwijs (Best Academic Advisor Award, Association of Young Scientists of the German Society for Biological Psychology).

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties Erasmus School of Social and Behavioural Sciences | kooistra@essb.eur.nl | 010 408 2135