De Toekomst van Protheses

Startdatum
Dinsdag, 17 oktober 2017, 12:30
Einddatum
Dinsdag, 17 oktober 2017, 13:30
Locatie
Collegezaal 1, Erasmus MC

Eerste lezing in de lunchlezingenserie Medical Future. Centraal staan de bionische armprothese van Arie Rommers en de uitdagingen en toekomst van armprothesen door EMC-onderzoeker en -docent Ruud Selles.

Prothese

Ervaringsdeskundige Arie Rommers draagt een van de meest vooruitstrevende bionische armprotheses. Of, zoals hij zelf stelt: ‘de Formule1 onder de protheses’. Zoiets alledaags als een pot jam openmaken of koken is hierdoor eindelijk weer mogelijk, maar deze prothese is zo geavanceerd, dat hij er zelfs gitaar (!) mee kan spelen. Welke techniek zit er achter een bionische prothese? Hoe veranderde deze specifieke prothese zijn leven? En hoe is het om een bionische hand te schudden?

Bewegingswetenschapper Ruud Selles, gespecialiseerd in patiënten met verschillende handaandoeningen, geeft een kort overzicht van de techniek van een armprothese. Hoe beweegt een prothesearm en- hand, hoe stuur je deze bewegingen aan, kun je voelen wat een prothesehand doet zodat je iets kunt pakken zonder te kijken? En is een hersen-gestuurde prothese toekomstmuziek of werkelijkheid? In samenwerking met een aantal collega’s van de afdeling revalidatie zullen ook een aantal prothesearmen gedemonstreerd worden.


Publicatiedatum: 12 september 2017