‘Alle reden om vooruit te kijken naar 2019’

Arie Kers

Het Tinbergenjaar, de lancering van de nieuwe strategie en meer lustrumactiviteiten: Erasmus Universiteit Rotterdam heeft alle reden om vooruit te kijken naar 2019. Dat zei Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur, tijdens de nieuwjaarsreceptie op dinsdag 8 januari 2019. Ook de Top Support Awards werden uitgereikt aan excellent ondersteunend personeel.

In haar speech ging Kristel Baele in op de gebeurtenissen in het ‘dynamische en memorabele jaar’ 2018. Zo werd gevierd dat de EUR 105 jaar bestaat, onder meer met de Opening Academisch Jaar in de Laurenskerk en de wetenschapsfestivals Science Hotel en Science Open.

Prijzen en benoemingen

Daarnaast zei Baele trots te zijn op alle medewerkers die in 2018 een wetenschappelijke prijs of beurs in de wacht hadden gesleept, zoals de Stevin Prijs voor prof.dr. Marion Koopmans en een Vici voor dr. Gijs van Soest. In 2018 ontvingen zes onderzoekers een Veni-beurs en acht een Vidi-beurs. Ook werden Iliass El Hadioui en Pieter Huisman (her)benoemd tot leden van de Onderwijsraad.

Openingen en nieuwe gezichten

Op de campus werd Polak Building heropend en openden Sanders Law Library, het Food Lab en het Education Lab voor het eerst de deuren. Binnen het College van Bestuur traden Rutger Engels (rector magnificus) en Roelien Ritsema van Eck aan en ook bij de decanen waren er veel nieuwe gezichten.

Nieuwe strategie

Kristel Baele ging natuurlijk ook in op de nieuwe strategie voor 2024: “Die krijgt gestalte door echte co-creatie. Na de lancering van de zeven prioriteiten hebben de Strategic Design Labs heel hard gewerkt aan ideeën voor het strategisch plan, dat in september bij de opening van het nieuwe academische jaar zal worden gepresenteerd.”

Tinbergenjaar

De lancering van de strategie is één van de zaken om naar uit te kijken, aldus Baele. Daarnaast wordt gevierd dat het vijftig jaar geleden is dan Jan Tinbergen de Nobelprijs voor Economie kreeg, onder meer met een lezing. Op campus Woudestein start de bouw van een nieuw sportgebouw en komen er meer studieplekken.

Cadeau aan Rotterdam

De viering van het 105-jarig bestaan gaat door in 2019. Aansluitend bij het thema van het lustrum (‘Science meets City’) is het cadeau aan de stad een serie kindercolleges door onderzoekers van de universiteit. “Een geweldige manier om onze kennis te delen en kinderen kennis te laten maken met de wetenschap”, aldus Baele. “We kunnen trots zijn op wat we tot nu toe hebben bereikt en we hebben alle reden om vooruit te kijken naar wat ons te wachten staat.”

Arie Kers

Top Support Awards

Collegelid Roelien Ritsema van Eck reikte de Top Support Awards uit, prijzen voor medewerkers die met hun werk op een excellente manier onderzoek en onderwijs op de Erasmus Universiteit ondersteunen. De individuele prijs ging naar Kevin van der Poel, projectleider ‘Voorbereidend Jaar Erasmus’. De teamprijs naar het webteam van ESSB voor hun werk aan de digitale leeromgeving voor studenten.

Foto's nieuwjaarsreceptie 2019