Alles is een Machine

Alles is een Machine

Post-doc onderzoeker en docent aan de Faculteit der Wijsbegeerte Arjen Kleinherenbrink deinst in ‘Alles is een Machine’ niet terug voor de Grote Vragen. In zijn nieuwste boek laat hij eens en voor altijd zien hoe onze realiteit écht in elkaar zit.

 

Al eeuwenlang proberen filosofen, theologen en wetenschappers de veelheid aan dingen te rangschikken en organiseren om grip te krijgen op de werkelijkheid. Dat doen zij via een terugkerend patroon: telkens wordt één ding verheven tot ordeningsprincipe van veel of zelfs alle andere dingen. Deze entiteit geldt als reëel, terwijl alle andere objecten en gebeurtenissen secundair zijn. Beroemde voorbeelden zijn God, het Subject, de Markt en recenter Genen en het Brein. In Alles is een machine laat Arjen Kleinherenbrink overtuigend zien waarom dit reductionisme een foutieve en rampzalige denkwijze is.

Vervolgens presenteert Kleinherenbrink een alternatieve metafysica die de dingen centraal stelt. Daarmee breekt hij radicaal met een eeuwenoude filosofische traditie. In plaats van alles te reduceren tot één centraal mechanisme, beargumenteert hij dat ieder ding zelf een machine is: een actieve en zelfwerkzame kracht die niet te reduceren is tot iets anders. Alles is een machine zet deze gedachte systematisch uiteen, maar de resulterende metafysica is allesbehalve droge kost.. In deze meeslepende gedachteoefening verandert Kleinherenbrink onze kijk op de werkelijkheid.

 ‘Voor iedereen die denkt dat de mensen een vaste identiteit hebben, is dit boek verplichte kost. Ik beschouw Arjen Kleinherenbrink als een van de grootste talenten in de Nederlandse filosofie.’ – René ten Bos

‘Arjen is een ernstig vrolijke jonge filosoof waar we nog veel van zullen horen!’ – Marli Huijer, Denker des Vaderlands

In de pers
'Het machinisme is radicaal, ambitieus en eigenzinnig.' **** - Trouw
Lees hier de hele recensie in Trouw.

Media optredens

Op 8 April vindt de boekpresentatie plaats vanaf 16.00 uur in boekhandel Dekker vd Vegt in Nijmegen. Arjen Kleinherenbrink is 11 april te gast bij Studio Erasmus en op 13 april bij Radboud Reflects.

 

Meer informatie

Persvoorlichting Faculteit der Wijsbegeerte
Evaline Bender
bender@eur.nl | 010 - 408 89 80