Alumnus Geschiedenis Auke Kok wint Nico Scheepmaker Beker

Auke Kok in DWDD (VARA)

Oud-Geschiedenisstudent Auke Kok heeft gisteren de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2016. Hij ontving de prijs in het tv-programma De Wereld Draait Door. Kok beschrijft in zijn boek: 1936. Wij gingen naar Berlijn het verhaal van de Nederlandse sporters die in dat jaar meededen aan de beladen Olympische Spelen. 

‘Een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt,’ zo meldt het juryrapport. De Nico Scheepmaker Beker werd voor de dertiende keer uitgereikt. Kok is de eerste schrijver die voor de tweede keer deze prijs wint, want ook in 2005 werd hij hiermee al eens onderscheiden. Het boek 1936, Wij gingen naar Berlijn is uitgegeven door De Bezige Bij. 

Over Auke Kok

Auke Kok is in 1983 afgestudeerd als maatschappijhistoricus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarna hij stage liep bij het opinieweekblad Haagse Post. Hij werd daar schrijvend redacteur, vervolgens lid van de eerste redactie van het zakenblad Quote en keerde in 1989 terug naar de Haagse Post om daar een sectie economie op te zetten.

Een jaar later werd Kok chef economie bij het fusieblad HP/De Tijd en in 1995 adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur a.i.. In 2000 stapte hij als redactiechef over naar NOS Radio 1 Journaal. In 2004 vestigde Kok zich als zelfstandig journalist en boekenschrijver.