April: Maand van de Filosofie

April is traditiegetrouw de Maand van de Filosofie en even traditiegetrouw zijn de wijsgeren van de Erasmus Universiteit ook weer actief. Thema dit jaar is Rust.

De filosofen buigen zich over rust: hoe stil te staan en hoe rust te vinden, in de drukte van alledag? Over welk onrecht blijven we te rustig? Waarin moeten we ons berusten? Hoe bewaren we rust wanneer we ons leven niet meer kunnen overzien?

Boekpresentaties
Arjen Kleinherenbrink wordt zaterdag 8 april in Nijmegen geïnterviewd door de nieuwe Denker des Vaderlands Rene ten Bos over zijn nu al bejubelde boek ‘Alles is een machine’. Dinsdag 11 april praat hij erover in Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg.

Ger Groot, docent cultuurfilosofie en wijsgerige antropologie, presenteert zondag 30 april in boekhandel Donner zijn nieuwe boek 'De geest uit de fles'. Ger Groot laat zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn. Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is ‘de geest uit de fles’. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie

Socrates Wisselbeker
Tijdens de Nacht van de Filosofie vindt in Nijmegen de uitreiking plaats van de Socrates Wisselbeker waarvoor universitair hoofddocent Henk Oosterling is genomineerd. De Rotterdamse doen-denker Henk Oosterling dankt de nominatie aan zijn magnum opus ‘Waar een wil is, is geen weg’. In dat boek slaat hij zowel een brug tussen oosters en westers denken, als tussen denken en doen. Zoals hij het in Trouw formuleerde: “Omdat alles samenhangt, kun je je steeds afvragen: ben ik deel van het probleem, of ben ik deel van de oplossing? Dat moet de filosofie ook doen. De filosofie moet uit haar ivoren toren komen en zich engageren, wil ze haar geloofwaardigheid herwinnen.”

Optredens
Marli Huijer, bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie was vorig jaar Denker des Vaderlands en levert een bijdrage aan het medisch ethisch debat in Arminius. Post-doc onderzoeker Arjen Kleinherenbrink spreekt ook tijdens de Nacht in Den Haag en hoogleraar Filosofie van mens en cultuur Jos de Mul vertelt in Assen over zijn boek 'Paniek in de polder'.