'Beelden weghalen is ook een vorm van stilzwijgen'

'Beelden weghalen is ook een vorm van stilzwijgen'

In de VS werden onlangs beelden van voorvechters van de slavernij omver gehaald. Ook in Nederland staan veel beelden die gelinkt zijn aan het slavernijverleden. Zou hier ook een dergelijke beeldenstorm moeten plaatsvinden? Nrc.next sprak er onder andere over met historicus prof. dr. Alex van Stipriaan.

In het Friese Weststellingwerf staat een beeld van Pieter Stuyvesant, directeur-generaal van Nieuw-Nederland. Wat er niet staat is 'Pieter Stuyvesant, slavenhandelaar.' En zo zijn er in ons land nog wel meer beelden te zien van historische figuren die een rol speelden in de slavenhandel - denk aan Piet Hein, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits.

Tijd om het gesprek aan te gaan

Moeten deze beelden niet geschrapt worden uit ons straatbeeld? Deze vraag legde de krant voor aan Van Stipriaan. Die vertelt dat de discussie die in Amerika speelt ook hier aan de gang is. Maar een soortgelijke beeldenstorm is volgens hem niet de oplossing: "Als je ze weghaalt, is dat ook een vorm van stilzwijgen."

Hij vertelt aan nrc.next: "Dan schrap je de geschiedenis. Je moet er juist iets mee doen: vertel naar wie zo'n straat vernoemd is, in al zijn facetten. Het is belangrijk om het daarover te hebben, en dat bewerk je niet door alles weg te halen."