Betaalbare waterfilters en een lichtbron op zonnecellen

Betaalbare waterfilters en een lichtbron op zonnecellen

Betaalbare waterfilters, lichtbronnen op basis van zonnecellen, goedkope mobiele telefoons en de IKEA tent voor vluchtelingenkampen: allemaal voorbeelden van Frugal (‘spaarzame’) innovaties. Daarover gaat de internationale conferentie ‘Frugal Innovation for Global Sustainable Development’ op 7 en 8 november 2017 in Museum Volkenkunde in Leiden.

‘Frugal innovation’ draagt bij aan armoedebestrijding en het samenleving. Spaarzame innovaties zijn producten, diensten of systemen van goede kwaliteit die toegankelijk en betaalbaar zijn voor mensen met lage inkomens of in omstandigheden waar weinig of geen gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs, drinkwater en energie is.

Apps voor oogmetingen
Frugal innovaties worden in toenemende mate ontwikkeld voor en in ontwikkelingslanden, maar ook in Europa en Noord-Amerika is veel belangstelling, met name vanwege duurzaamheidsdiscussies. Vaak gaat het bij frugal innovaties om het herontwerpen van bestaande producten of diensten, maar ook draait het om nieuwe ontwerpen, speciaal voor de doelgroep of de omstandigheden ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld apps voor oog- of gehoormetingen en mobiel bankieren (M Pesa in Kenya).

Uit de hele wereld
Gastsprekers zijn Ineke Sluiter (Universiteit Leiden), Maarten van Herpen (Philips), Erika Kraemer-Mbula (Tshwane University of Technology, Johannesburg), Richard van de Laken (What Design Can Do), Anouk Baron (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Jaideep Prabhu (Cambridge University), en Ann Kingiri (African Centre for Technology Studies, Nairobi).

De conferentie wordt georganiseerd door het Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA), een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie

Emma Hesselink, T 070 426 0765 of 06-1735 9847, E hesselink@iss.nl