Cruiseschepen in Rotterdam: kosten overstijgen baten

Trouw

Diverse deskundigen uit de cruise-industrie, onder wie Bauke Visser, hoogleraar Micro-economieaan de Erasmus School of Economics, laten op de voorpagina van het dagblad Trouw (30 mei 2022) hun licht schijnen over de kosten en baten van cruiseschepen. De achtergrond is de inwijding van het nieuwe vlaggenschip Rotterdam van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam.

Bauke Visser begon zijn onderzoek naar de regionale baten van cruisetoerisme in Rotterdam toen hij erachter kwam dat het veelgehoorde cijfer van 1 miljoen euro opbrengst per cruise call gebaseerd is op een rapport van Cruise Port Rotterdam, de lokale cruise terminal exploitant. Het rapport is zelfs voor gemeenteraadsleden niet beschikbaar.

Op basis van openbaar beschikbare gegevens schat hij dat de netto baten voor de regio Rijnmond ongeveer 60.000 euro per aanloop bedragen. Hij vergelijkt dat cijfer met de schade voor de volksgezondheid met de uitstoot van slechts één vervuilende stof, stikstof, door cruiseschepen in de regio Rijnmond, ook weer met openbare gegevens. De gemiddelde schade bedraagt ongeveer 550.000 euro per aanloop, en is dus meer dan 9 keer zo hoog als de gemiddelde netto baten.

Het artikel in Trouw gaat ook in op de trage invoering van schone technologie door de cruisesector en het feit dat de sector gebaat zou zijn bij meer transparantie. Visser heeft een website gemaakt om deze en andere bevindingen over de cruise in Rotterdam toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het gevolg is dat sommige gemeenteraadsleden kritische vragen gaan stellen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen