'De ondergang van het Avondland' in Paradiso

'De ondergang van het Avondland' in Paradiso

Op 10 oktober was professor Marli Huijer een van de opiniemakers die in Paradiso een toelichting gaf op ‘De ondergang van het Avondland’ van cultuurhistoricus Oswald Spengler. Begin oktober verscheen de Nederlandse vertaling van het boek door Mark Wildschut bij Boom uitgevers Amsterdam. Naast de vertaling lanceert Boom ook een website waarop o.a. Marli Huijer ‘De ondergang van het Avondlandmet de wereld van vandaag confronteert.

‘De ondergang van het Avondland’, uitgebracht in twee delen in 1918 en in 1922, van Oswald Spengler wordt vaak als een inspiratiebron voor het nationaalsocialisme gezien. Spengler zelf was een expliciete antidemocraat.

Waar volgens Spengler de vrouw niet snapt wat de man beweegt, zo heeft de westerse mens volgens hem geen weet van wat de Arabier, Chinees of Rus beweegt. Als het aan Spengler lag, had Huijer deze tekst dan ook niet geschreven. Want de vrouw schrijft volgens hem geen geschiedenis, zij is geschiedenis. Huijer waarschuwt voor de profetieën van Spengler.

Lees hier de gehele bijdrage van Marli Huijer.