Deeleconomie, anders bankieren en energie winnen: verandert er al wat?

Deeleconomie, anders bankieren en energie winnen: verandert

De deeleconomie, basisinkomen en nieuwe vormen van bankieren, ontwerpen, energiewinning en organisatie bieden een inspirerend en krachtig alternatief voor de bestaande situatie. Uit het vierjarige TRANSIT onderzoek blijkt, dat deze netwerken en initiatieven een duurzame verandering in gang zetten. Daarover gaat de internationale conferentie 'Learning for Change: A Journey through the Theory & Practice of Transformative Social Innovation’ op 14 en 15 september, georganiseerd door DRIFT en IHS.

Wetenschappers en mensen uit de praktijk onderzoeken tijdens de conferentie wat de potentie is van deze zogeheten transformatieve sociale innovatie en het versterken van de initiatieven. Er zijn vertegenwoordigers aanwezig van twintig netwerken, waaronder het Basic Income Earth Network, dat zich inzet voor een wereldwijd basisinkomen. Ook zijn er pioniers op het gebied van de burgerbegroting, dat ooit begon in het Braziliaanse Porto Alegre en zich als een olievlek over de wereld verspreid, en Slow Food, dat als grassroots organisatie wereldwijd meer dan 100.000 leden heeft en een nieuw systeem voor voedselproductie en consumptie voorstaat.

Sociale innovatie
Sociale innovatie wordt steeds vaker gezien als een effectieve oplossing voor vele maatschappelijke uitdagingen en problemen en staat daarom ook centraal in veel EU-beleid. De optimistische veronderstellingen over sociale innovatie moeten kritisch bekeken worden, omdat zij de mate van complexiteit van sociale uitdagingen lijkt te onderschatten.

Over TRANSIT
TRANSIT (TRANsformative Social Innovation Theory) is een ambitieus vierjarig onderzoeksproject dat een theorie over transformatieve sociale innovatie ontwikkelt. Het is gecofinancierd door de Europese Commissie en loopt tot eind 2017. TRANSIT gebruikt een onderzoeksmethode waarin feedback van social entrepreneurs en innovators, beleidsmakers en onderzoekers centraal staat, om een theorie met praktische relevantie te ontwikkelen. Het project onderzoekt hoe sociale innovatie tot empowerment en maatschappelijke transformatie leidt.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, Mediarelaties Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, T (010) 408 2135 | E marjolein.kooistra@eur.nl