Dimitri van der Linden nieuwe hoogleraar psychologie

Arbeid- en organisatiepsycholoog dr. Dimitri van der Linden is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitie en Motivatie in Stress en Bevlogenheid bij het Departement Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld door Erasmus Trustfonds.

Prof.dr. Dimitri van der Linden verkent voor zijn leerstoel interdisciplinaire benaderingen van traditionele onderzoeksgebieden. Zo worden bijvoorbeeld evolutionaire theorieën gebruikt om te verklaren waarom sommige personen, gemiddeld genomen, meer stressvolle ervaringen meemaken dan anderen en minder goed met stressvolle ervaringen om kunnen gaan.
In zijn onderzoek gebruikt van der Linden verschillende methoden, variërend van experimenten met psychofysiologische maten, zoals hartslag en huidgeleiding, tot het analyseren van grootschalige datasets. De inzichten die worden verworven door dit onderzoek kunnen onder meer gebruikt worden om de negatieve effecten van stress en vermoeidheid te verminderen of om te voorspellen wie psychische problemen (e.g., burnout) zou kunnen ontwikkelen wanneer er stressvolle situaties optreden (bijvoorbeeld op het werk)

Over Dimitri van der Linden
Van der Linden studeerde cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over mentale moeheid bij de Universiteit van Amsterdam. Na bij de Radboud Universiteit Nijmegen gewerkt te hebben is hij in 2010 bij het Departement Psychology, Education and Child Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam begonnen. Hij is op meerdere onderzoekslijnen actief. Zo richt hij zich onder andere op de cognitieve processen die een rol spelen bij de effecten van stress en vermoeidheid en taakbetrokkenheid . Daarnaast doet hij onderzoek naar individuele verschillen in persoonlijkheid en intelligentie.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties Erasmus School of Social and Behavioural Sciences | kooistra@essb.eur.nl | 010 408 2135