Erasmus School of Law

Eenheid Strategische Advisering | Twee stageplaatsen

De Eenheid Strategische Advisering (ESA) is op zoek naar twee stagiair(e)s voor de periode 1 februari t/m juni 2018. Er wordt uitgegaan van een werkweek van 36 uur.

Werkomgeving
De Eenheid Strategische Advisering (ESA) is een enthousiaste eenheid die strategisch advies levert aan de gehele ambtelijke en politieke leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. ESA bestrijkt inhoudelijk alle terreinen van de organisatie en houdt zich daarom bezig met een breed scala aan onderwerpen zoals de Europese interne markt, (economische) veiligheid, Global Governance, migratie, de effecten van technologische ontwikkelingen voor het buitenlands beleid, de toekomst van globalisering en de vraag hoe Nederlandse belangen het best behartigd kunnen worden in een multipolaire wereld.

Een van de belangrijkste taken van ESA is het signaleren van strategische trends en ontwikkelingen en het agenderen van nieuwe en/of overkoepelende thema’s voor beleid. ESA onderhoudt daarvoor nauwe contacten met strategische denktanks in Nederland (zoals de AIV, Clingendael en het HCSS) en in het buitenland. De kunst is echter om inzichten van buiten naar binnen te vertalen. Daarvoor zoekt ESA continu naar de beste methoden. ESA is daarom op zoek naar 2 stagiair(e)s die een brede buitenlandpolitieke belangstelling en affiniteit met strategische vraagstukken hebben.

Bij ESA werken momenteel 12 mensen en er is plaats voor 2 stagiair(e)s. Binnen het team gelden informele omgangsvormen, wordt humor, intelligentie en initiatief op prijs gesteld en krijg je ruimte om vorm te geven aan je eigen werkzaamheden en onderwerpen.

Stageomschrijving
De werkzaamheden van de stagiair(e)s bestaan uit zowel operationele en organisatorische taken als meer beleidsmatige werkzaamheden. Gedurende de stage kan het takenpakket van de stagiair aan verandering onderhevig zijn.

Profiel van de stagiair(e)
De ideale stagiair(e) voor ESA beschikt over:

• Een zelfstandige werkhouding en bovengemiddelde analytische capaciteit;
  • Een brede belangstelling (inclusief buitenlandse politieke onderwerpen);
  • Aangezien stagiair(e)s ingezet kunnen worden op een breed scala aan onderwerpen, is een flexibele en actieve houding noodzakelijk alsmede een dosis durf;
  • Daarnaast is een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal vereist. Goede schriftelijke vaardigheden zijn essentieel;
  • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling en je bevindt je in de laatste fase van je academische opleiding;
  • De stage is open voor studenten op WO-niveau. Een specifieke studierichting is niet vereist. Uiteraard moet de stage wel in het kader van de studie zijn.

Wat bieden wij
De stage biedt inzicht in alle onderwerpen waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich mee bezighoudt. De stagiair(e)s worden betrokken bij diverse werkzaamheden waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van beleidsmedewerker. Een beoordeling aan het einde van de stageperiode behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Voorwaarden en vergoedingen
Meer informatie hierover kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen op deze site.

Meer weten en/of solliciteren
Voor meer informatie over de stage kun je terecht bij Natasja van der Geest, plaatsvervangend hoofd, via natasja-vander.geest@minbuza.nl of 070-348 7509. Je kunt je sollicitatiebrief inclusief CV en cijferlijst tot uiterlijk 18 december 2017 om 10 uur sturen naar ATLAS-STAGE@minbuza.nl . De gesprekken zullen in de week van 18 december plaatsvinden.