Eerste lichting studenten master ‘Toga aan de Maas’ ontvangt bul

Een bijzondere buluitreiking op maandag 29 mei: een select groepje van negentien studenten van Erasmus School of Law rondt die dag het nieuwe studieprogramma ‘Toga aan de Maas’ af. Met deze dubbele master zijn zij extra goed voorbereid op de beroepspraktijk.

Het Double Degree Program Toga aan de Maas is gestart in 2015 en bedoeld voor ambitieuze rechtenstudenten die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt graag met een voorsprong willen beginnen. Jaarlijks kunnen maximaal 25 studenten deelnemen aan het programma. In anderhalf jaar tijd volgt deze selectie niet een, maar twee masterprogramma’s: naast een reguliere master (zoals Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht), volgen zij de master Toga aan de Maas. Dit betekent dat ze na ruim anderhalf jaar maar liefst twee bullen in ontvangst mogen nemen. De afgelopen jaren heeft ESL overigens meerdere van deze zogenoemde ‘Double Degrees’ ontwikkeld.

Weerbarstige praktijk
De praktijk van het recht is weerbarstiger dan de theorie die de studenten in de collegebanken aangereikt krijgen. Dit is in het kort het idee achter Toga aan de Maas. Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit soms een groot gat. In het programma is er daarom veel aandacht voor overkoepelende beschouwingen en oplossingen vanuit de verschillende rechtsdisciplines. Deze ‘interne rechtsvergelijking’ is een van de speerpunten van Toga aan de Maas.

Gerenommeerd
Tijdens deze master krijgt de praktische kant van de juridische wereld dus de nodige aandacht. Deelnemers volgen masterclasses bij de rechtbank, het Openbaar Ministerie en verschillende advocatenkantoren. Gerenommeerde kantoren als De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma en NautaDutilh zijn als Associate aan het programma verbonden. Tijdens het eerste gedeelte van het programma zijn de studenten via een startbijeenkomst, enkele netwerkborrels en diners allemaal aan een kantoor gekoppeld.

Toga aan de Maas wordt na anderhalf jaar afgesloten met een twaalf weken durende stage en het schrijven van een scriptie.