Januari

Belangstelling zelfmoordpoeder

02-01-2018
    Martin Buijsen

Deze maand start de Coöperatie Laatste Wil met bijeenkomsten voor mensen die zelfmoordpoeder willen aanschaffen in Nederland. Ook ruim 800 buitenlandse leden hebben zich hiervoor aangemeld.

• Tijdbom onder zorgstelsel

08-01-2018
    Wynand van de Ven

De niet-gecontracteerde zorg neemt ieder jaar enorm toe, blijkt uit cijfers van grote zorgverzekeraars. En daarmee verliezen verzekeraars grip op de kwaliteit en de kosten van de zorg, waarschuwt emeritus hoogleraar Wynand van de Ven.

• Ger Groot

'Engelse ziekte'

09-01-2018
    Ger Groot

Nederland lijdt aan de 'Engelse ziekte'. Engels wordt steeds meer gebruikt in spreektaal, reclames en nieuwsberichten. Ger Groot waarschuwt: 'Eén taal is te weinig, ook als die Engels heet'.

Trouw

• Den Dulk

Vrouwelijke arbeidsparticipatie

11-01-2018
    Laura den Dulk

De arbeidsparticipatie van vrouwelijke veertigers blijft steken op een magere 78 procent, constateert het CBS. Een duidelijke oorzaak daarvoor hebben de onderzoekers niet.

AD

• Frans: bon ton of boring?

12-01-2018
    Marjolijn Voogel

Frans: bon ton of boring? Dat is de vraag die socioloog Marjolijn Voogel wil beantwoorden met haar proefschrift over de ontwikkeling van het Frans in het onderwijs.

FD

• Bas Jacobs over de shutdown in de VS

Gaswinning

13-01-2018
    Bas Jacobs

De opbrengsten uit gaswinning zijn maar een klein onderdeel van de staatsbegroting. Toch vinden sommige economen dat de kraan niet zonder meer moet worden dichtgedraaid.

De Telegraaf

• Bart Kuipers geeft commentaar op nieuwe silk road

Brexitscenario

18-01-2018
    Bart Kuipers

Het ministerie van Economische Zaken houdt ernstig rekening met het meest nadelige scenario voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Bart Kuipers spreekt over de gevolgen voor de Rotterdamse haven.

• Majone Steketee bijzonder hoogleraar onderzoek naar

Huiselijk geweld

18-01-2018
    Majone Steketee

Uit een onderzoek onder ruim 3000 Nederlanders blijkt dat één op de drie Nederlanders geweld tegen hun partner in sommige gevallen acceptabel vindt. Majone Steketee zegt dat de uitkomsten van het onderzoek wel wat genuanceerder zijn.

• Jeroen Suijs

Goedkeuren jaarrekening

19-01-2018
    Jeroen Suijs

Honderden bedrijven hebben de afgelopen jaren geen goedkeuring over de jaarrekening van de accountant gehad. Wat heeft dat voor gevolgen en voor wie vormt dit een risico?

NU.nl

• Foto van Marco Varkevisser

Verlaging eigen risico DSW

22-01-2018
    Marco Varkevisser

De opzienbarende verlaging van het eigen risico die zorgverzekeraar DSW voor dit jaar aankondigde, stuit op juridische bezwaren. Volgens experts maakt de verzekeraar met de actie misbruik van de wet en ontstaat zo oneerlijke concurrentie op de markt.

FD

• Bas Jacobs gaat in op de vraag of we wel of niet moeten

Economische ongelijkheid

22-01-2018
    Bas Jacobs

Bas Jacobs reageert op het onderzoek van Oxfam Novib naar rijkdom en armoede. Hij wijst daarbij op het toegenomen mondiale vermogen die in belastingparadijzen zijn gestald.

RTL Z

• Renske Keizer

Vaderschapsverlof

23-01-2018
    Renske Keizer

Terwijl de regering de plannen voor een langer vaderschapsverlof nog moet uitwerken, verlengen steeds meer bedrijven en andere organisaties nu al het betaalde verlof voor kersverse vaders.

BNR

• Nationaliteit beïnvloedt status en prestaties

24-01-2018
    Burcu Subasi

Nationaliteit beïnvloedt status en dus prestaties. Werknemers zijn minder geneigd belangrijke informatie te delen met buitenlandse collega’s, die ze vanwege hun nationaliteit minder competent achten.

NRC

• Prof.dr. Carin Uyl-de Groot | Erasmus School of Health Policy & Management

Toegankelijkheid en kosten Spinraza

26-01-2018
    Carin Uyl-de Groot

Carin Uyl-de Groot spreekt over de toegankelijkheid en kosten van het nieuwe medicijn tegen de spierziekte SMA, Spinraza.

• Bas Jacobs: 'Nederland verarmt en de staatsschuld verdwijnt

Rijkste één procent moet zorgen maken om revolutie

27-01-2018
    Bas Jacobs

Afgelopen week bleek in het Zwitserse Davos weer dat het zeer kleine groepje rijken op deze aarde steeds rijker wordt. Als er niets veranderd, mogen zij zich zo langzaamaan zorgen gaan maken over een opstand van de minder bedeelden.

• Foto van Marco Varkevisser

Ziekenhuisfusies te laks beoordeeld

30-01-2018
    Marco Varkevisser

AMC en VUmc moesten hun fusie verdedigen in de Tweede Kamer. Ontstaan er te grote ziekenhuiskolossen?

NRC