Fifa dwingt voetballer tot lastige keuze

Fifa dwingt voetballer tot lastige keuze

Dubbele nationaliteiten bestaan niet in het internationale voetbal, stelt Gijs van Campenhout in Trouw. Voetballers met een dubbele nationaliteit moeten de Fifa kiezen voor welk land ze willen uitkomen. En die keuze is ook nog eens eenmalig en onomkeerbaar.

Niet alle voetbalbonden gaan op deze wijze te werk, schrijft Van Campenhout. Het IOC en het IAAF bieden professionele atleten de mogelijkheid omte wisselen van nationaliteit gedurende hun sportieve loopbaan - al zijn er wel enkele voorwaarden.

"Als we het wisselen van voetballers tussen clubs de gewoonste zaak van de wereld vinden, waarom zou eenvoetballer met een dubbele nationaliteit dan ook niet meerdere nationale teams kunnen vertegenwoordigen gedurende zijn voetbalcarrière?", stelt de historicus. 

Over Gijs van Campenhout

Gijs van Campenhout (1986) is een promovendus bij de afdeling Geschiedenis. Zijn onderzoek maakt onderdeel uit van het Research Excellence Initiative (REI) Project ‘History, Sport and the Nation’ (onder leiding van dr. Gijsbert Oonk). Van Campenhout focust op de geschiedenis van 'nationality transfers' van voetballers, in de context van elitemigratie, veranderende nationaliteiten en complexe burgerschapskwesties.