Het leven van ghostworkers: online taakjes uitvoeren van acht uur ’s ochtends tot in de eeuwigheid

Ghostworker Martha Monique werkt vanuit huis
Ghostworker Joost werkt vanuit huis
Phil Nijhuis

Je ziet ze niet, toch zijn ze iedere dag aanwezig in je leven: ghostworkers. Dat zijn mensen die via online taakjes ruwe data geschikt maken voor het trainen van AI-systemen, bijvoorbeeld voor je zoekmachine of je virtuele assistent. Denk aan het classificeren van foto’s of het opschonen van data. De online arbeidskrachten zijn onzichtbaar, maar hoogleraar Claartje ter Hoeven probeert dit met haar onderzoek te veranderen.

Ghostworkers werken via online platforms  waar ze zich kunnen aanmelden voor korte taakjes. Ze zien vaak niet wie de echte opdrachtgever is. Het aantrekkelijke van dit werk is dat je zelf je uren kunt bepalen en vanuit huis kunt werken. Maar de arbeidsverhoudingen zijn  compleet scheef. 

Ghostworkers Ivan, Michaela en Maria vertellen over hun werkomstandigheden. “Ik heb geen leidinggevende of manager”, vertelt Maria. Ivan vult aan: “Als je niet voldoet aan hun standaarden, kun je zomaar ontslagen worden.”

Ghostworkers zichtbaar maken

Claartje ter Hoeven maakt de ghostworkers, hun arbeidsomstandigheden en de invloed daarvan op hun welzijn, zichtbaar in haar vijfjarige onderzoek. “Ze staan niet ergens onder contract en ze verdienen hiermee een paar honderd euro per maand, dat is dan nog veel.”

Erger nog is dat de ghostworkers soms zonder bericht niet betaald krijgen of van een platform worden verwijderd . Dit overkwam Michaela ook , bekijk haar verhaal en dat van de anderen in dit filmpje:
 

Ghost Workers - Fortune Tellers

Professor
Meer informatie

Claartje ter Hoeven werd onlangs geïnterviewd door EenVandaag. Bekijk het item hier.

Claartje ter Hoeven adviseerde NOS op 3 onlangs over microwork. De video is hier te zien (Ter Hoeven is zelf niet te zien in de video).

Gerelateerde content
De geestelijke gezondheid van mensen die zogenoemd platformwerk doen, is slechter dan dat van mensen die dit werk niet doen. Dat blijkt uit onderzoek.
Bezorger thuisbezorgd
De overheid kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de werkomstandigheden en het welzijn van platformwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus
Gerelateerde links
Lees alles over het onderzoeksproject Ghost Work

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen