Hoe Feyenoord van de Coolsingel dé huldigingsplek maakte

Feyenoord wint KNVB-beker 2016
Feyenoord wint KNVB-beker 2016

Het moet wel gek lopen, wil Feyenoord komende zondag geen kampioen worden. En het moet nog gekker lopen, wil de Coolsingel dan niet afgeladen zijn met Feyenoord-fans. Deze straat is immers al jarenlang dé plek waar huldigingen gevierd worden. Iwan Tol schreef voor de Volkskrant een artikel over de historie van deze straat en sprak onder andere met prof. dr. Paul van de Laar.

Oorspronkelijk was de Coolsingel een middeleeuwse stadsgracht. Tussen 1913 en 1922 werd ze gedempt en transformeerde ze tot een brede weg. Het bombardement in de Tweede Wereldoorlog vaagde veel van de gebouwen rond de Coolsingel weg, maar het stadhuis bleef overeind. 

Prominenten op het bordes

In de decennia na de oorlog zwaaiden veel prominenten, waaronder Winston Churchill, het publiek toe vanaf het bordes. Onder die prominenten zijn ook veel voetballers: Johan Cruijff, John de Wolf, Ulrich van Gobbel. De Coolsingel is de plek waar Rinus Israël in 1970 de eerste Europa Cup 1 voor een Nederlandse club toonde. "Het moment dat het einde van de Wederopbouw markeerde," stelt Van de Laar in de Volkskrant.

Rellen

Burgemeester Aboutaleb liet vorige week weten dat de gemeente alleen aan een huldiging op de Coolsingel meewerkt als Feyenoord-supporters zich zondag na de ontknoping netjes gedragen. Een even begrijpelijke als vergeefse waarschuwing, meent Van de Laar: "Je kunt wel zeggen: we vieren het kampioenschap ergens anders, maar de meute gaat toch naar de Coolsingel. De fans hebben die als publieke ruimte toegeëigend."