Hoe kan klassieke muziek populair worden onder jongeren?

Orkesten halen alles uit de kast om nieuw publiek te trekken. Wat werkt nu wel en wat niet? Merel Vercammen, zelf violiste en tevens alumna Master Cultural Economics & Entrepreneurship, onderzocht dit en schreef er haar master thesis over. Radio 4 nodigde haar uit om te praten over haar bevindingen.

80 procent van de bezoekers van klassieke concerten is ouder dan 45 jaar. Vercammen heeft daarom gekeken hoe het klassieke muziekbezoek onder jongeren verbeterd kan worden.

Veel jongeren vinden klassieke concerten te lang duren, of zijn bang dat ze niet begrijpen waar het stuk over gaat. Toch gaan er wel degelijk jongeren naar klassieke voorstellingen. Zo was Pieces of Tommorow in Tivoli wel succesvol in het aantrekken van een jonger publiek. En Sleep van Max Richter, dit weekend te zien in het Concertgebouw, duurt 8 uur lang, maar was toch in een mum van tijd uitverkocht. Volgens Vercammen ligt het succes van deze voorstellingen aan de informerele manier van presenteren - en dat zien jongeren wel zitten.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen