Hoogleraar ESL bij diverse media te gast over rechtszaak tegen Shell

Prof. mr. Liesbeth Enneking, bekleder van de bijzondere leerstoel Legal Aspects of International Corporate Social Responsibility aan Erasmus School of Law, was vandaag bij diverse media te gast om commentaar te geven op een bijzondere rechtszaak.

Vier Nigeriaanse vrouwen hebben het olieconcern aangeklaagd omdat Shell volgens hen medeverantwoordelijk zou zijn voor de dood van hun echtgenoten. De echtgenoten zouden behoren tot een groep die in de jaren negentig van de vorige eeuw door het Nigeriaanse regime ter dood zou zijn veroordeeld. Zij waren eerder betrokken bij protesten tegen Shell, dat in hun woongebied olie won. In 1993 trok Shell zich na internationale druk terug uit dat gebied. Maar volgens de vier vrouwen zou Shell militair geweld tegen de bewoners van het betreffende gebied hebben gesteund en gefinancierd. Hier zijn in de Verenigde Staten al enkele rechtszaken over gevoerd. Afgelopen woensdag werd Shell hierover ook in Nederland aangeklaagd.

Prof. Enneking werd eerder vandaag over dit onderwerp geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. In een artikel in NRC werd haar eveneens om commentaar gevraagd. Als de kwestie daadwerkelijk voor de rechter komt, dan wordt het wordt een complexe, maar interessante zaak, aldus prof. Enneking. ‘De advocaten van de zaken die in de VS speelden, konden daar veel bewijsmateriaal van Shell opeisen. De mogelijkheden daartoe zijn in de VS veel ruimer dan in Nederland. Dat materiaal zullen de vier weduwen nu in de zaak in Nederland gebruiken.’

Daarnaast meent prof. Enneking dat de vier vrouwen bij een eventuele overwinning vooral op genoegdoening zullen moeten rekenen. ‘Van de schadevergoeding die ze dan zouden krijgen, moeten ze het waarschijnlijk niet hebben. Die wordt bepaald naar Nigeriaans recht en Nigeriaanse standaarden. De Nederlandse rechter zal niet toestaan dat de schadevergoeding ook een bestraffend element bevat, zoals in de VS wel gebeurt, waardoor de vergoedingen daar soms in de miljoenen lopen.”

De uitzending van BNR Nieuwsradio met prof Enneking kunt u hier beluisteren. Het artikel in NRC vindt u hier.