Journal Metrics in JCR en Scopus geüpdatet

Recent zijn de 2020 Journal Citation Reports (met de 2019 Journal Impact Factor) en de CiteScore 2019 gepubliceerd.

2020 Journal Citation Reports

Op maandag 29 juni 2020 heeft Clarivate Analytics de 2020 editie van de Journal Citation Reports (JCR) gepubliceerd, die toegang geeft tot de 2019 Journal Impact Factors. Nieuw in deze versie zijn de beschrijvende gegevens over open access modellen. Dit biedt informatie over de bijdrage van goud Open Access artikelen aan het totale volume van publicaties en citaties.

351 tijdschriften, waaronder ‘Critical Policy Studies; ‘Big Data & Society’, en ‘Systematic Reviews’ hebben voor het eerst een Journal Impact Factor ontvangen. Een complete lijst van tijdschriften die nieuw zijn in de JCR is hier beschikbaar. Clarivate heeft 33 tijdschriften uit de JCR gehaald, vanwege afwijkend citatiegedrag, zoals overmatige zelf-citaties binnen het tijdschrift.

2019 CiteScore in Scopus

Op dinsdag 23 juni heeft Scopus de CiteScore 2019 gepubliceerd. De gebruikte methodologie heeft grote veranderingen ondergaan:

  • Niet alle typen publicaties worden meegenomen. Alleen artikelen, reviews, conferentie papers, data papers en boekhoofdstukken (voor boekseries) worden opgenomen in de teller (de citaties) en de noemer (de publicatie).
  • Publicaties uit vier jaar, inclusief het jaar van de berekening, worden meegenomen. Om de CiteScore 2019 te berekenen, worden publicaties uit 2016, 2017, 2017 en 2019 geteld. De vierjarige periode is een maximum: als een tijdschrift minder dan vier jaar aan data heeft, dan wordt de CiteScore ook berekend.
  • Het ‘Citation Window’ is ook langer: een periode van vier jaar wordt gebruikt. Citaties ontvangen in 2016, 2017, 2018 en 2019 worden geteld.
  • CiteScore waarden hebben nu 1 in plaats van 2 decimalen.

Deze nieuwe methodologie is ook gebruikt om de CiteScore waarden voor alle voorgaande jaren (2011-2018) opnieuw te berekenen. Op de Scopus blog vind je meer informatie over de update.

Als je deze journal metrics wilt gebruiken, gebruik ze dan verantwoordelijk! Gebruik ze om tijdschriften te vergelijken, niet om artikelen te vergelijken. Als je tijdschriften wilt vergelijken, kijk dan naar de percentile score van het tijdschrift, binnen zijn eigen discipline(s), in plaats van naar de waarden zelf.

Meer informatie

Achtergrondinformatie is te vinden in de online module Journal Level Metrics (Engels). Wil je hulp bij het gebruik van journal level metrics, dan kun je contact opnemen met Gusta Drenthe of Judith Gulpers.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen