De grenzen van de stad

In de Rotterdam Lezing op woensdag 11 mei 2005 in het Bibliotheektheater staat prof.dr. Paul van de Laar stil bij de grenzen van de stad. Rotterdam heeft, net als elke stad, veel grenzen: ruimtelijke, politieke, beleidsmatige, (sub)culturele, sociale en mentale. Grenzen worden overschreden en betwist. Die grensgeschillen - tussen allochtoon en autochtoon, jong en oud - geven de stad een dynamiek, waardoor grenzen veranderen en het beeld van de stad zich voortdurend wijzigt.

De derde aflevering van de jaarlijkse Rotterdam Lezing wordt dit keer verzorgd door prof. dr. Paul van de Laar, hoofd collecties Historisch Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit. Hij schetst de dynamiek van de grenzen in de stad schetsen aan de hand van een tocht door de rijke en woelige geschiedenis van Rotterdam. Hoe verliepen de talloze migratiestromen en hoe werden die opgenomen in het stedelijk weefsel? Welke invloed hadden oude en nieuwe grenzen op het denken van Rotterdammers over elkaar en op de manier waarop zij samen leven, wonen en werken? Hij zal ook zijn blik richten op de toekomst van Rotterdam: welke grenzen gloren aan de horizon van de stad? Indringender nog is de vraag, of de grenzen van de stad niet louter mentale grenzen zijn. Een vraag die brandend actueel is voor de locale politiek van onze stad, waarin het beginsel van in- en uitsluiten wordt gehanteerd en er weer ‘stadsmuren’ lijken te worden opgetrokken.

De Rotterdam Lezing is een initiatief van het Rotterdams Dagblad, het Studentenpastoraat Rotterdam, Studium Generale EUR in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam.

Noot voor de redactie

Rotterdamlezing 11 mei 2005
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Plaats: Bibliotheektheater, Hoogstraat
Info: Studium Generale, tel. (010) 408 1144
,
e-mail: stg@remove-this.oos.eur.nl