Koningsdag Film Tips

Met Koningsdag om de hoek, deze vrijdag onze Oranje-tips: Soldaat van Oranje, A Clockwork Orange, Reservoir Dogs en Orange is the New Black. En ook al is deze niet oranje en ook niet over onze eigen koningshuis, we tippen toch graag The Kings Speech.

Soldaat van Oranje

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de Koningin kwam moest ik wel'.

Te huur via amazon/prime video. Bekijk de trailer hier! 

Reservoir Dogs

Quentin Tarantino’s regiedebuut en wat voor een. De zes zware jongens uit de openingsscène kennen elkaar alleen als Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blonde, Mr. Pink, Mr. Blue en Mr. Brown en ze staan op het punt een gewaagde overval op een juwelier te plegen.

Direct na de begintitels volgen we Mr. White, die een zwaargewonde Mr. Orange naar een loods brengt om daar op de rest van de bende te wachten. De klus is ontaard in een bloedbad; de politie bleek reeds op de hoogte te zijn en was op oorlogssterkte aanwezig. Wanneer later Mr. Pink en Mr. Blonde in de loods arriveren begint een kat en muis spel, waarin iedereen ervan verdacht wordt de verklikker te zijn. Door middel van confronterende gesprekken en flashbacks wordt de ware toedracht langzaam duidelijk.

Te zien via NetFlix. Bekijk de trailer hier!

Orange is the New Black

Serie met 7 seizoenen gebaseerd op het boek van hoofdpersoon Piper Chapman.

Piper Chapman (Taylor Schilling) wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenis voor het transporteren van drugsgeld voor Alex Vause (Laura Prepon), een internationale drugssmokkelaar en voormalig geliefde. Chapman verruilt haar comfortabele leven in New York voor een oranje overall. In de vrouwengevangenis komt ze in aanraking met strijd en kameraadschap binnen een opmerkelijke groep gevangenen met uiteenlopende karakters.

Te zien via Netflix. Bekijk de trailer hier!

Bonus: The King’s Speech

Deze film is eigenlijk een voorloper op de serie The Crown over hoe de vader van Koningin Elizabeth II koning werd. De latere koning George VI (Colin Firth) stottert, en heeft de pech te leven in een tijdperk met nieuwe media als radio: tijdens het Engelse interbellum legt de BBC-microfoon genadeloos zijn geworstel met klanken vast. Een onorthodoxe, Australische spraakexpert (Geoffrey Rush) biedt hulp. Met prijzen overladen, ontroerend drama over een begaafd koningskind dat ineenkrimpt in bijzijn van zijn dominante vader of gladde broer (Guy Pearce). De film toont de menselijke, alledaagse kant van het koningschap en laat liever knarsende liften en sobere trappenhuizen zien, dan weelderige paleiszalen.

Bekijk de trailer hier!