Laureaten Geuzenpenning te gast bij Erasmus School of Law

Erasmus School of Law verwelkomde op dinsdag 14 maart de twee laureaten van de Geuzenpenning 2017. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten uit Kameroen. Zij verdedigen de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in hun land.

Tijdens een lunch in de Faculty Club gaf Alice Nkom een voordracht en toelichting op het werk dat zij en collega Michel Togué in hun thuisland Kameroen doen. Daar bestaat binnen de samenleving de nodige haat tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Seks met mensen van gelijk geslacht is bovendien verboden; op het overtreden van deze wetten staat een celstraf van maximaal vijf jaar en een forse boete.

Hierdoor durven maar zeer weinig advocaten de verdediging van LBGT-verdachten op zich te nemen. Alice Nkom en Michel Togué doen dat wel, ondanks serieuze bedreigingen aan hun adres.

Na afloop van de voordracht van Alice Nkom was er onder leiding van prof. dr. Henrard een Q&A met studenten, promovendi en leden van het COC Rotterdam. De Erasmus School of Law vindt het een eer om de twee laureaten te mogen ontvangen en zo bij te dragen aan de discussie over de mensenrechten. De Geuzenpenning werd een dag eerder uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen door Boris Dittrich (Human Rights Watch).

De penning, vernoemd naar de Vlaardingse verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog, wordt ieder jaar uitgereikt aan organisaties of personen die zich inzetten voor de rechten van de mens en zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.