‘As long as you love me’: De hits uit je jeugd als steun en toeverlaat

As long as you love me’: De hits uit je jeugd als steun en

Popmuziek uit iemands tienertijd speelt nog verrassend vaak een belangrijke rol in het dagelijkse ‘volwassen’ leven. Die conclusie trekt mediawetenschapper Simone Driessen in haar proefschrift over opnieuw aangeboden popmuziek. Ze interviewde die-hard fans en analyseerde online reacties op de Britse tv- en concertserie The Big Reunion. Driessen verdedigt haar promotieonderzoek op 29 juni 2017 aan de Erasmus Universiteit.

Driessen stelt dat popmuziek in wetenschappelijk onderzoek ten onrechte wordt overschaduwd door meer legitiem geachte muziekgenres, zoals jazz of rock. Popmuziek speelt voor veel mensen na hun jeugd nog steeds een rol in hun dagelijks leven.

Wat beweegt iemand om naar het zoveelste reünieconcert van Doe Maar, de popsensatie uit de jaren ’80, te bezoeken? Hoe kan een volwassen vrouw nog steeds helemaal gek zijn van de populaire nineties boyband Backstreet Boys? Waarom zijn jonge mensen aan de buis gekluisterd wanneer vervallen artiesten uit de ‘naughties’ proberen een doorstart te maken in een reality-tv-programma?

Steun en toeverlaat
De fans van popbands Backstreet Boys en Doe Maar die Driessen sprak, kennen vooral waarde toe aan de hits uit de jeugd omdat deze altijd in hun leven aanwezig zijn geweest. De muziek loopt als een rode draad door hun leven en is een onderdeel van hun identiteit. Daardoor functioneert de muziek als steun en toeverlaat bij mooie en in moeilijke momenten in het leven.

Ontsnappingsmechanisme
Muziek uit het verleden roept ook nostalgische gevoelens op, maar dat betekent voor de geïnterviewden meer dan het herbeleven van vroeger. Het biedt een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse verantwoordelijkheden en verplichtingen. Omdat het reünieconcert ze terugvoert naar hun jeugd, vergeten ze voor even hun zorgen over bijvoorbeeld hun hypotheek, werk of relatie. Bovendien creëert de muziek een saamhorigheidsgevoel bij de groep die met de muziek opgroeide.

Ironische ondertoon
Toch zijn niet alle bezoekers van reünieconcerten even serieus. Sommige kijkers van The Big Reunion, waarin bands zoals 5ive en Atomic Kitten herenigd werden, of fans van Doe Maar, kunnen zich nog wel identificeren met de artiesten, maar doen dat met een ironische ondertoon. De artiesten doen immers nog precies hetzelfde als vroeger, terwijl de fans vinden dat zij zelf verder gekomen zijn in het leven.

Waarde van popmuziek
Ondanks dat deze hitmachines van vroeger worden bestempeld als ‘lagere’ cultuuruiting trekken ze nog steeds volle zalen. Driessen stelt dat we de waarde van popmuziek dan ook niet mogen onderschatten, omdat deze op persoonlijk niveau vaak van grote betekenis is.

Klik hier voor meer informatie over de promotie.

Portrait Simone Driessen (Square)

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 4081216 of press@eur.nl