Maria Grever: historici moeten zich bezighouden met populaire cultuur

Ruim 2,2 miljoen bezoekers voor de musical Soldaat van Oranje. En meer dan 6 miljoen mensen die historische oorlogs-games spelen. Via populaire media raakt een groter publiek in contact met geschiedenis, vaak zonder betrokkenheid van professionele historici. Volgens prof. dr. Maria Grever moeten historici daarom meer onderzoek doen naar populaire media.

Nepgeschiedenis

Volgens Grever is nepgeschiedenis een realistisch gevaar, zeker in de ‘post-truth era’ waarin Donald Trump en andere populistische politici de geschiedenis naar hun eigen hand zetten.

Het is daarom een belangrijke taak voor historici om de nuance aan te brengen in mainstream debatten en het historisch besef van niet-historici te vergroten. Anderszijds kunnen historici beter leren begrijpen hoe films, theaterstukken en games het historisch besef van publieken kunnen beïnvloeden.

Grever, die zelf een onderzoeksproject startte over oorlog en populaire media, sprak tijdens de Historicidagen over het belang van onderzoek naar geschiedenis in populaire media, zoals films, games en theater.

 

Meer informatie