Master Aansprakelijkheid en Verzekering 2016-2017 vangt aan!

De eerste maand van de master Aansprakelijkheid en Verzekering is achter de rug. In deze eerste maand hebben de studenten al veel moeten ondernemen. Hieronder vindt u een verslag van de startbijeenkomst en de eerste masterclass bij Van Traa Advocaten.

De startbijeenkomst
Op maandag 5 september 2016 ging de master Aansprakelijkheid en Verzekering 2016-2017 van start. Voor de studenten die nieuw waren op de Erasmus Universiteit Rotterdam begon de dag met een rondleiding over de campus. Na een rondleiding langs de belangrijkste punten volgde er een inleidend hoorcollege van prof.mr. Lindenbergh over het vak: Onderzoekspracticum. Hierin vertelde hij wat de studenten de aankomende twee maanden te wachten staat en hoe de Master verschilt van de Bachelor. Na het college was er ruimte om met de medestudenten te lunchen voordat zij terug de collegebanken in moesten voor het eerste tentamen, de kennistoets. Nadien kregen de studenten een inhoudelijk college over het vak Onderzoekspracticum. Aan het eind van de middag verzamelden alle studenten zich samen met de samenwerkende organisaties op de 17e etage van de Tinbergen Building in de Faculty Club. De decaan prof. mr. dr. Stoter opende de startbijeenkomst. Nadat prof. mr. Lindenbergh de samenwerkende organisaties welkom had geheten, brak het spannende moment aan waarop de studenten de gelegenheid kregen om zichzelf voor te stellen. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel, waarbij de studenten op een informele manier in gesprek konden gaan met de genodigden. Naast de medewerkers van de samenwerkende organisaties waren er ook alumni van de master Aansprakelijkheid en Verzekering aanwezig. Het was een spannende, maar leuke eerste dag!

De eerste masterclass bij Van Traa Advocaten
Na op donderdagochtend 29 september in alle vroegte een college te hebben gevolgd, reisden de studenten van de master Aansprakelijkheid en Verzekering af naar Van Traa Advocaten. Hier werden ze ontvangen met een kopje koffie – hetgeen erg welkom was – en kregen zij informatie over het kantoor. Na deze interessante presentatie mochten de studenten aanschuiven voor een heerlijke lunch. Hier kregen zij de kans om de advocaten van Van Traa te ontmoeten.

Na de lunch begon het echte werk. Voorafgaand aan de masterclass hadden de studenten voor het vak Onderzoekspracticum al een opdracht gemaakt over een lopende zaak bij Van Traa. Deze kennis van de zaak mochten de studenten tijdens de masterclass bij Van Traa in de praktijk brengen door middel van het opstellen van een pleitnota. De studenten werden ingedeeld in vier groepen: er was een tweetal eisende partijen en een tweetal gedaagden. Na een middag hard te hebben gewerkt aan de pleidooien, startte de ‘zitting’. Een aantal gelukkige studenten mocht pleiten voor ‘het hof van Van Traa’ – oftewel drie advocaten van het kantoor. Uiteraard bracht dit de nodige spanning met zich, maar de studenten brachten het er goed vanaf. Daarnaast werd nuttige feedback gegeven door ‘het hof van Van Traa’ met betrekking tot de argumentatie en presentatie.

Aan het einde van de dag konden de studenten onder het genot van een drankje en een hapje socializen met de advocaten. Hun werd uiteraard de oren van het lijf gevraagd over het leven als advocaat en het werken bij Van Traa. De borrel was dan ook een gezellige afsluiter van een leerzame dag!

Groep master A&V 2016-2017