Masterclass Contractenrecht: Sparta Rotterdam

Op 9 maart was een gemotiveerde groep van Master- en Bachelorstudenten te gast op het Kasteel bij eredivisieclub Sparta Rotterdam, waar directielid en Hoofd Juridische Zaken K. Valkenburg als gastheer optrad. Aan de hand van verschillende casus heeft de heer Valkenburg de deelnemers meegenomen in een fascinerende bespreking van het contractenrecht binnen de voetbalwereld en hoe vaak creatieve oplossingen nodig zijn om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van alle bij een contract betrokken partijen.

Bij één van de casus werd uitgebreid stilgestaan bij de verschillende overeenkomsten die bij een transfer komen kijken, waarbij de transfer van Jetro Willems van Sparta naar PSV als voorbeeld werd genomen. Door het maken van deze casus kwamen de deelnemers tot de ontdekking dat voor een transfer maar liefst vijf overeenkomsten nodig zijn. Ook andere contracten zoals die betreffende catering, de verhuur van loges en business seats, sponsoring, reclame, etc. passeerden de revue.

Na even stilgestaan te hebben bij enkele aspecten van tuchtzaken tegen voetballers, werden de deelnemers vervolgens uitgebreid ondergedompeld in Third Party Ownership van voetballers. Daarbij heeft de assistent van de heer Valkenborg, de heer L. Korbee, hen verteld over het ontstaan van Third Party Ownership in Brazilië en hoe dit fenomeen zich doorheen de jaren heeft ontwikkeld tot het uiteindelijk ook in Nederland is opgedoken, nl. toen een derde partij betrokken raakte bij transfers van spelers van FC Twente. Ook de reactie van de FIFA op Third Party Ownership en die van de KNVB werden uitgebreid besproken.

Tot besluit van de Masterclass moesten de deelnemers zelf aan de slag en werden hen enkele mooie doch pittige oefeningen en casus voorgeschoteld.

Met dank aan Patrick Remmelts, student Master Privaatrecht