Mattie Boom in de Volkskrant: De selfie is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan

Mattie Boom in de Volkskrant: De selfie is aan het eind van

De Selfie, het snapshot en de ‘I-camera’ waren er al in 1888 dankzij kleine, handzame camera’s zoals de Kodak. Dat blijkt uit de schat aan fotomateriaal en fotoalbums, waaronder het vroegste Nederlandse Kodakalbum (nu in het Rijksmuseum) en fotoseries gemaakt door Nederlanders op reis, die kunsthistorica Mattie Boom ontsloot voor haar proefschrift. Ze promoveert vrijdag 6 oktober 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Volkskrant wijdde een artikel aan haar onderzoek.

Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum, onderzocht voor haar proefschrift ‘De opkomst van de amateurfotografie in Nederland 1880 - 1910’ onder meer de opkomende verenigingen voor amateurfotografie in de late 19de eeuw en foto’s en albums van de snelgroeiende groep anonieme doe-het-zelvers.

Jongeren maakten fotografie hip

Toen de fotocamera's steeds handzamer en betaalbaarder werden, waren het vooral jongeren die het apparaat steeds vaker oppakten. "Het waren geen oude en suffe mannen met bolhoeden en sigaren, zoals het cliché wil," vertelt ze aan de Volkskrant. "Het waren juist jonge mannen en ook vrouwen van goede komaf, vriendengroepen die veel reisden en dan fototoestellen meenamen."

Waarom is er eigenlijk nog zo weinig onderzoek gedaan naar de amateurfotografie? Volgens Boom ligt dit aan de fascinatie voor de anonimiteit van de foto's uit het verleden. "Dat ontslaat mensen van de plicht om er onderzoek naar te doen," stelt ze in het interview. "Maar dat moet je nu juist wel doen."