Mediawetenschapper Peter Nikken in BN DeStem: "Sexting hoort bij seksuele voorlichting"

Mediawetenschapper Peter Nikken in BN DeStem: "Sexting hoort

Het lijkt zo onschuldig: een sexy foto of video van jezelf naar je vriend of vriendin sturen. Maar wat als die vriend(in) een poos later verandert in een ex?... Helaas belanden dit soort foto's en video's vaker dan je denkt op het internet, en in de ergste gevallen kunnen zij zelfs aanleiding geven tot 'sextortion' (afpersing met naaktfoto's). Met name onder jongeren is 'sexting' populair, maar waarom?

In BN DeStem verscheen onlangs een artikel waarin sexting en de redenen die het fenomeen verklaren centraal staan. Het dagblad sprak hiervoor onder andere met mediawetenschapper Peter Nikken. Waarom Peter denkt dat jongeren, ondanks de gevaren die eraan vastkleven, toch pikante foto's van zichzelf naar vriendjes en vriendinnetjes sturen? "Omdat het kan. De techniek is er, de mogelijkheden zijn er, de hormonen gieren door het lijf en als je verliefd bent, denk je niet helder na over risico's. Het gebeurt in een impuls," aldus Peter Nikken. En hoewel veel jongeren misschien wel weten dat sexting grote risico's kan hebben, worden deze vaak onderschat. Daarom is Peter Nikken van mening dat seksuele voorlichting op scholen het onderwerp zeker moet aankaarten.

Linda Duits, tevens mediawetenschapper maar dan aan de Universitiet Utrecht, is het met Peter Nikken eens dat meer aandacht moet komen voor de mogelijke gevaren die sexting met zich meebrengt. Het is volgens haar ook een kwestie van normen en waarden, omdat het belangrijk is dat jongeren inzien dat het delen van dit soort beelden niet als normaal gezien moet worden. Al denkt Linda Duits ook dat niet moet worden overdreven hoeveel jongeren weleens aan sexting doen. Heel precieze cijfers zijn er niet, onder andere omdat de definitie van een 'sext' per onderzoek verschilt, maar de media-expert schat dat zo'n 15 procent van de jongeren weleens een sext heeft verstuurd. Al zijn het niet alleen jongeren die sexten. Bij het landelijke meldpunt voor sexting komen ook veel telefoontjes binnen van personen boven de 18 jaar.

Tot slot komt seksuologe Astrid Kremers aan het woord. Volgens haar is het belangrijk dat mensen het gesprek over dit onderwerp met elkaar aangaan. Astrid: "Ik kan voorstellen dat het leuk en spannend is als je een filmpje krijgt. Maar de reactie daarna moet niet zijn: hahaha en doorsturen, maar stop!".