Music Monday Tips! Must-see muziekdocumentaires

Goede muziek, interessante verhalen of gewoon muziekgeschiedenis. Laat je inspireren of verrassen door onze muziektips op Music Mondays. Deze week delen we graag een paar van onze favoriete muziekdocumentaires: Searching for SugarMan, Miles Davis; Birth of the Cool en Amy.

Searching for SugarMan (2012)

Met prijzen overladen documentaire over Sixto Rodriguez, een Amerikaanse singer-songwriter uit Detroit die begin jaren zeventig twee prachtige albums maakte, maar er geen enkele van verkocht. Behalve in het geïsoleerde Zuid-Afrika dan, waar hij zonder het zelf te weten onder de blanke bevolking uitgroeide tot de muzikale stem van de anti-apartheid beweging. In hun fraai verbeelde zoektocht naar de mysterieuze zanger nemen de makers wat loopjes met de waarheid, maar het is ze vergeven: soms gaat de schoonheid van het verhaal boven alles

Kijk de documentaire hier!

Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Een compleet fascinerende, dramatische en opwindende film over een van de allergrootste artiesten van de afgelopen eeuw. Miles Davis was een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. Miles Davis was truly larger than life. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, maar ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen enorm succesvol. Wat hij uiterlijk weer uitdroeg door prachtige pakken en dure sportwagens. Hij was een ware stijl-icoon en een magnetische persoonlijkheid, waar man én vrouw voor vielen. En tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog diep racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elke substantie en mishandelde hij zijn geliefden. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch is zijn leven.

Bekijk op Netflix!

Amy (2015)

Het begint al met die titel. Niet Amy Winehouse of een nog uitgebreidere titel, maar alleen haar voornaam. De documentaire Amy is een intiem portret van de Britse zangeres, met nog nooit eerder vertoonde privé- en archiefbeelden. Maar ook met veel filmpjes en foto's van paparazzi en dat schuurt. Want de documentaire maakt duidelijk dat deze inbreuk op haar privacy zeker bijdroeg aan haar vroege dood.

Bekijk een klein stuk op YouTube!