Erasmus Sustainability Days: inspiratie voor studenten

Woensdag, 22 maart 2017

Studenten inspireren: dat is het doel van de Erasmus Sustainability Days. Van 28 tot en met 30 maart 2017 vindt de tweede editie van dit duurzaamheidsevenement plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens lezingen en workshops delen organisaties als de gemeente Rotterdam, Heineken, Nike, NS en Samsung hun ervaringen met duurzaamheid.

Wat maakt nieuwe aandelenbeurzen succesvol?

Dinsdag, 21 maart 2017

Opkomende economieën die een aandelenbeurs openen om een economische impuls te creëren, zien deze regelmatig maar lastig van de grond komen of zelfs mislukken. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzochten wat aandelenbeurzen op de lange termijn succesvol maakt. Zo voorspelt een solide bankensector succes op de lange termijn.

‘Boze aandeelhouder lijkt op boze kiezer’

Dinsdag, 14 maart 2017

Aandeelhouders gedragen zich soms net als boze en ongeruste kiezers, blijkt uit nieuw onderzoek van Hans van Oosterhout, hoogleraar Corporate Governance. Hun tegenstem op aandeelhoudersvergaderingen richt zich vaak niet op de inhoud van het voorstel, maar op het bestuur van de onderneming. Bedrijven zouden die tegenstemmen als wake up call moeten zien.

Subsidie voor digital humanities project over WO2 ooggetuigenissen

Dinsdag, 14 maart 2017

Hoewel ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog steeds prominenter zijn geworden op televisie, radio en in de pers, bestaat er onderzoek naar de inhoud van hun getuigenissen. Historica Susan Hogervorst heeft voor dergelijk onderzoek een Research Pilot subsidie ontvangen van CLARIAH, het Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities.

Gezondheid verbeteren door ander gedrag

Dinsdag, 14 maart 2017

Ziekten zoals diabetes en obesitas hebben te maken met leefstijl en komen steeds meer voor. Daarom zijn meer dan ooit gedragswetenschappelijke inzichten nodig om gezonder gedrag te bevorderen. Dit stelt bijzonder hoogleraar Gezondheidspsychologie prof.dr. Semiha Denktaş in haar oratie, die ze uitspreekt op vrijdag 17 maart 2017 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is mede mogelijk gemaakt vanwege Erasmus Trustfonds.

Talent Day 2017: 33 laureaten in de spotlights

Woensdag, 8 maart 2017

Woensdag 15 maart eert de Erasmus Universiteit 33 succesvolle wetenschappers en haar meest talentvolle studenten tijdens de jaarlijkse Talent Day. Alle laureaten hebben het afgelopen jaar beurzen of subsidies weten te verwerven voor hun onderzoek of ze hebben een Erasmus of Erasmus MC Fellowship ontvangen. Ook aanwezig zijn de vijftig studenten die met succes het Erasmus Honours Programme volgden.

Eigen baas zijn brengt niet altijd balans tussen werk en privé

Dinsdag, 7 maart 2017

Zelfstandig ondernemerschap lijkt een prachtige oplossing voor een betere balans tussen werk en privé. Maar dit is niet per definitie zo. De ervaringen verschillen per type zelfstandig ondernemer. Dat blijkt uit het proefschrift van bestuurskundige Anne Annink, dat ze vrijdag 17 maart 2017 verdedigt. De overheid kan helpen de werk-privé balans te verbeteren.

Meeste wijkteams gemeenten positief over hun functioneren

Dinsdag, 7 maart 2017

Wijkteams zijn over het algemeen positief over hun eigen functioneren, maar wat betreft  samenwerken, aanwezige faciliteiten en aansturing bestaan veel verschillen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim honderd wijkteams in dertien gemeenten door bestuurskundige prof.dr. Bram Steijn (EUR) en dr. Joris van der Voet (Universiteit Leiden).

EUR-wetenschappers bij onderzoeksprogramma’s Smart Culture

Donderdag, 2 maart 2017

Twee onderzoeksprojecten met wetenschappers van ESHCC en EUC hebben de NWO-beurs ‘Creative Industries – Smart Culture’ gekregen. Poplive, van projectleider Erik Hitters, onderzoekt de duurzame economische, sociale en culturele waarde van de lokale livemuziek sector. Koen van Eijck en Liesbeth Noordegraaf zijn betrokken bij het onderzoeksproject GAMPSISS, naar het stimuleren van het luisteren naar klassieke muziek met gaming.

Viering Internationale Vrouwendag met opvoering theaterstuk ‘Seven’

Dinsdag, 28 februari 2017

Een opvallende cast van de Erasmus Universiteit Rotterdam staat op Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart op het podium van het Erasmus Paviljoen met het documentaire theaterstuk SEVEN.