Kritische kanttekeningen bij stoornisconcept in strafrecht

Dinsdag, 21 november 2017

Voor het begrijpen, verklaren en voorspellen van delictgedrag biedt het stoornisconcept onvoldoende aanknopingspunten, maar het strafrecht gaat nog steeds uit van een causaal verband. Dat stelt jurist Maarten Beukers in zijn proefschrift ‘Over de grenzen van de stoornis’. Het stoornisconcept speelt bij de toerekeningsvatbaarheid en bij de TBS. Beukers promoveert vrijdag 1 december 2017 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onzeker besturen in zorg

Dinsdag, 21 november 2017

Het besturen van zorgorganisaties wordt steeds complexer en onzekerder. In zijn oratie ‘Het onzekere voor het zekere. Noodzaak tot tweebenig besturen in de zorg’ gaat bijzonder hoogleraar prof.dr. Richard Janssen daarop in. Janssen is bijzonder hoogleraar ‘Bestuur en Management van instellingen in de Gezondheidszorg’ vanwege de NVZD en aanvaardt de leerstoel op vrijdag 24 november 2017.

Innovatief zaken doen in Rotterdam

Woensdag, 15 november 2017

Ruim 250 innovatieve startups vanuit heel Nederland komen op donderdag 16 november naar Rotterdam om zaken te doen. Get in the Ring Nederland geeft startups deze dag de mogelijkheid om deals te sluiten met de meer dan 70 aanwezige multinationals en overheden via 600 speeddates. Het is ook dé kans om investeringen op te halen bij de meer dan 100 aanwezige investeerders. Get in the Ring Nederland wordt georganiseerd door het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Abby Waysdorf over filmtoerisme: 'Elke snipper informatie over decors en acteurs is waardevol voor fans'

Dinsdag, 14 november 2017

Waarom vliegen filmfans de hele wereld over om locaties en sets van de hitserie Game of Thrones op te zoeken? Abby Waysdorf promoveerde op dinsdag 9 november op dat onderwerp onder leiding van hoogleraar Stijn Reijnders. Op de website van NWO vertelt Waysdorf over haar bevindingen.

Tentoonstelling en cd rond boekerij dichter en liedjesmaker Drs. P

Dinsdag, 14 november 2017

Een Drs. P tentoonstelling en de cd Het Rotterdams Passé van Drs. P markeren de officiële overdracht van de boekerij van dichter en liedjesmaker Heinz Polzer/Drs. P.  aan het Rotterdamsch Leeskabinet. Woensdag 22 november 2017 draagt Vic van de Reijt van ‘Het Heen- en Weerschap’ de collectie over op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb neemt het eerste exemplaar van de cd in ontvangst en opent de Drs. P-tentoonstelling.

Samenwerken met burgers geen garantie voor succes

Maandag, 13 november 2017

‘Co-creatie’ en ‘coproductie’ zijn buzz words in de samenwerking tussen overheid en burgers, bijvoorbeeld het samen opknappen van een speeltuin. Maar het is de vraag of dit een succes is. Dat concludeert bestuurskundige William Voorberg in zijn proefschrift, dat hij op vrijdag 24 november 2017 verdedigt. Mensen zijn nauwelijks te stimuleren om samen op te trekken, overheden weten niet of ze ruimte moeten bieden en sociale ongelijkheid wordt vaak in de hand gewerkt.

Start van landelijk project om jong vrouwelijk talent te ontwikkelen

Maandag, 13 november 2017

Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan maar liefst 5000 vrouwelijke scholieren begeleiden bij het waarmaken van hun dromen en het optimaal benutten van hun talenten. Op woensdag 15 november vindt op de universiteit de landelijke kick-off plaats van het Lead Your Future- programma. Het gaat onder meer over het doorbreken van stereotype studiekeuzen, empowerment en gezond leven.

Screening en ondersteuning verhoogt eerstejaars studiesucces

Maandag, 13 november 2017

Screening en ondersteuning bij studievaardigheden verhoogt de kans op het vervolgen van de studie na het eerste leerjaar. Dat concludeert sociologe en docent-onderzoeker Monique de Bruijn-Smolders in haar proefschrift naar studievaardigheden van hbo-studenten in paramedisch onderwijs. Op 16 november verdedigt zij haar proefschrift aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Donderdag, 9 november 2017

On 17th and 18th October 2017, the conference ‘Reforming the Investor-State Dispute Settlement System: European and Chinese Perspectives’ was successfully held in Wuhan University, Wuhan, China. A

Challenge Accepted: samen de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw aangaan

Woensdag, 8 november 2017

‘Challenge Accepted’: onder die noemer lanceren de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Trustfonds vandaag een campagne om de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen gaan. De ambitie is om een vermogensfonds van 100 miljoen euro in 2025 te creëren. Donateurs hebben hiervoor al meer dan 26 miljoen euro bijgedragen. Daarnaast lanceerden universiteit en Trustfonds een online community voor alumni, studenten en wetenschappers.