Hoe Rotterdams is Feyenoord eigenlijk?

Maandag, 16 Januari 2017

Feyenoord heeft onmiskenbaar een band met Rotterdam. Maar in de beeldvorming van beiden is nauwelijks een verband aan te geven tussen club en stad, zo blijkt uit de masterscriptie van historicus Hans Koole, die binnenkort afstudeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Feyenoord wordt namelijk vooral geassocieerd met een minderwaardigheidsgevoel, terwijl Rotterdam wordt gezien als haven- en werkstad.

Organisatiecriminaliteit nauwelijks voorgelegd aan rechter

Vrijdag, 13 Januari 2017

Bedrijven die strafbare feiten plegen hoeven zich nauwelijks publiekelijk voor een onafhankelijke strafrechter te verantwoorden. Hun delicten worden doorgaans buiten de rechtbank afgedaan. Een formele vaststelling van schuld blijft daarmee vaak uit. Dat concludeert criminoloog Joep Beckers in zijn proefschrift, dat hij op vrijdag 13 januari 2017 verdedigt. Hij bepleit meer aandacht voor openbaarheid, waarheidsvinding en schuldvaststelling.

2017: een jaar van samenwerken

Woensdag, 11 Januari 2017

Een jaar van samenwerking, zo typeerde collegevoorzitter Kristel Baele 2017 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 10 januari. Ze doelde daarbij onder andere op de hernieuwing van de samenwerking met Rotterdam, de multidisciplinaire Erasmus Initiatives en het partnership met IFFR.

Taalbuddies voor cursisten Nederlands

Dinsdag, 10 Januari 2017

In het nieuwe jaar is het Taal- & Trainingscentrum van de Erasmus Universiteit weer gestart met intensieve cursussen Nederlands voor studenten die zich voorbereiden op een Staatsexamen. De meeste cursisten zijn afkomstig uit Syrië. Veel studenten en medewerkers hebben zich aangemeld als 'taalbuddy'.

Film en wetenschap voor vijfde jaar op IFFR

Dinsdag, 10 Januari 2017

Voor de vijfde keer treden onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam op tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2017, dat woensdag 25 januari a.s. begint. Mediawetenschapper Etienne Augé verzorgt het Tiger College bij de film ‘The Future of Work and Death’, de IFFR-editie van Studio Erasmus gaat over filmtoerisme, filmpsychiaters en zwarte films en er is de succesvolle Erasmus Film Quiz. De Erasmus Universiteit is sinds 2013 official partner van IFFR.

Open Dag Ouders: goede ondersteuning door ouders kan keuzestress verminderen

Vrijdag, 6 Januari 2017

Een enorm aanbod aan opleidingen, lenen in plaats van de studiebeurs en decentrale selectie: het kiezen van een vervolgopleiding is geen gemakkelijke opgave voor scholieren. Ouders en verzorgers kunnen keuzestress helpen verminderen. Speciaal voor ouders en verzorgers organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam daarom een Open Dag Ouders, op woensdagavond 11 januari 2017.

Projectleider met hoge status laat eerder project stevig mislukken

Woensdag, 4 Januari 2017

Projectleiders met een hoge status halen gemakkelijker anderen over om mee te werken aan een innovatief project. Maar collega's en managers knijpen ook eerder een oogje dicht als het dreigt mis te gaan. Dat leidt tot de grootste successen, maar ook tot de meest spectaculair mislukte projecten, ontdekte promovendus Balazs Szatmari.

Collegelid Bart Straatman treedt terug per september 2017

Woensdag, 14 December 2016

De Raad van Toezicht heeft met spijt kennis genomen van het besluit van drs. Bart Straatman om per 1 september 2017 terug te treden als lid van het College van Bestuur (CvB) vanwege terugkerende gezondheidsklachten.

Modellen versus analisten: naar een betere voorspelling van de economische groei

Dinsdag, 13 December 2016

Voor de meeste economen was de omvang van de abrupte economische krimp bij het begin van de recente financiële crisis een volslagen verrassing. Dat had wellicht voorkomen kunnen worden, namelijk door óók het oordeel van professionele analisten van bijvoorbeeld banken in de voorspellingen mee te nemen. Dat stelt econoom Jasper de Winter in zijn proefschrift, dat hij op vrijdag 23 december 2016 verdedigt.

Overheidsbeleid moet meebewegen met voorspelbare verrassingen

Dinsdag, 13 December 2016

Wat betekent zelfrijdend vervoer voor het rijkswegennet en het openbaar vervoer? Wat voor gevangenissen zijn er de komende decennia nodig? Hoe ziet een duurzame stad er uit en welke economie past daarbij? De overheid weet dat dit soort ontwikkelingen eraan komen, maar heeft geen idee heeft hoe ze eruit zullen zien. In zijn oratie op 9 december 2016 schetste bijzonder hoogleraar Strategie en toekomst prof.dr. Martijn van der Steen hoe de overheid met dit soort ‘voorspelbare verrassingen’ kan omgaan.