NWO Onderzoekstalent subsidie voor drie uitmuntende studenten

NWO Onderzoekstalent subsidie voor drie uitmuntende

Psychologe Kristel de Groot, sociologe Eva van Gemert en bestuurskundige Rik Joosen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen kunnen promotieonderzoek gaan doen met de NWO Onderzoekstalent-subsidie. Ze gaan promoveren op autisme, de reddingsvloot op de Middellandse Zee en reputatiemanagement in de EU.

Het programma Onderzoekstalent biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen. In de ronde van 2017 zijn 28 van de 68 ingediende uitgewerkte aanvragen gehonoreerd. Voor de Erasmus Universiteit zijn dat bestuurskundige Rik Joosen, sociologe Eva van Gemert en psycholoog Kristel de Groot.

De gehonoreerde projecten:

The Broad Autism Spectrum: Not in a Box, but on a Line – Kristel de Groot, Psychologie
Autisme wordt de laatste jaren steeds minder gezien als een apart hokje, en steeds meer als bestaande op een breed spectrum waarop sommige mensen bijna geen autistische trekjes vertonen, en anderen heel veel. De Groot kijkt allereerst naar verbetering van de meetinstrumenten om te bepalen hoeveel autistische trekken mensen hebben. Daarnaast probeert zij via deze (verbeterde) meetinstrumenten en het kijken naar gedrag en naar het brein specifieke vragen te beantwoorden.

The Mediterranean Rescue Spectacle: The Reconfiguration of the Border as a Humanitarian SpaceEva van Gemert, Sociologie
Dit project gaat over het alledaagse werk van nieuwe, humanitaire organisaties in de Middellandse Zee. Het is het eerste onderzoek dat zich richt op de ‘civiele reddingsvloot’. Met participerende observatie aan boord van de reddingsschepen, interviews met reddingswerkers en migranten en een analyse van hun online activiteiten, onderzoekt Van Gemert hoe humanitaire interventies verwikkeld raken in het Europese grensregime. Daarmee biedt haar onderzoek nieuwe inzichten voor beleidsmakers en het publieke debat.

Does reputation management work? On the efforts of EU agencies to increase regulatees’ trust Rik Joosen, Bestuurskunde
Joosen gaat na of en hoe agentschappen hun reputatie onder de bedrijven die zij reguleren onderhouden en of zij zo vertrouwen opwekken. Agentschappen zijn een steeds belangrijker onderdeel aan het worden van het institutionele landschap van de Europese Unie. Deze onafhankelijke organen hebben als taak het informeren over of reguleren van een specifieke sector van de Europese interne markt. Een goede verstandhouding tussen de sector die wordt gereguleerd en het agentschap zelf is daarbij van groot belang, omdat dit ervoor zorgt dat bedrijven de agentschappen van informatie verschaffen die essentieel is voor het uitvoeren van hun takenpakket.

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 4081216 of press@eur.nl