Onderzoek Jacco van Sterkenburg besproken bij NOS Studio Voetbal

Aan tafel bij Studio Voetbal draaide de discussie in de uitzending van 27 november vooral om een ding: hoe kan het dat er in het betaalde voetbal zo weinig trainers zijn met een migrantenachtergrond? Pierre van Hooijdonk, Özcan Akyol, Khalid Sinouh en Co Adriaanse bespraken het onderwerp aan tafel bij Tom Egbers, waarbij ook een onderzoek uitgevoerd door ESHCC's Jacco van Sterkenburg aan bod kwam.

Jacco van Sterkenburg deed twee jaar geleden onderzoek naar het gebrek aan diversiteit onder coaches en bestuurders. Wat bleek: bij de onderzochte clubs in Nederland, België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje had maar 3,4 procent van de trainersstaf een migrantenachtergrond.

De vraag is dus: hoe kan dat lage percentage worden verklaard? Schrijver Akyol vraagt zich dan ook hardop af of trainers met een migrantenachtergrond bewust worden geweerd binnen het betaalde voetbal. Uiteindelijk moet het namelijk toch draaien om kwaliteit, niet om achtergrond. 

 

Meer informatie

Op de website van NOS is het fragment uit Studio Voetbal terug te kijken, en staat eveneens een artikel waarin het onderwerp wordt aangehaald. 

Tevens verscheen eerder deze maand een artikel in NRC Handelsblad waarin Jacco van Sterkenburg dit onderwerp besprak. (Zie hiervoor de bijlage).