Onderzoeksubsidie voor verminderen van gewelddadige recidive door verslaafde forensische patiënten.

Onderzoeksubsidie voor verminderen van gewelddadige recidive

Dr. Josanne van Dongen heeft voor haar onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor het verminderen van gewelddadige recidive bij verslaafde gevangenen, met behulp van transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), een subsidie gekregen vanuit het programma Kwaliteit Forensische Zorg van het Ministerie van Veiligheid en Justitie

Van Dongen zal de effectiviteit van tDCS onderzoeken op het verbeteren van het empathische vermogen en het verminderen van gewelddadig gedrag bij verslaafde forensische patienten.
Problemen die patiënten uit de forensische verslavingszorg met zich meebrengen zijn een ernstige belasting voor de samenleving, zowel financieel, maar ook gezien vanuit veiligheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat middelenmisbruik, vooral alcohol en cocaïne, gerelateerd zijn aan (gewelddadig) crimineel gedrag.

Huidige interventies blijken echter onvoldoende te werken bij het behandelen van verslaving binnen de forensische sector. Ook leiden deze vaak niet tot een vermindering in gewelddadige recidive. Dit kan te maken hebben met het feit dat het een complex medisch-psychiatrische aandoening betreft, waarbij het langdurig gebruik van middelen tot functionele en structurele veranderingen in de hersenen heeft geleid. Daarnaast zijn de verslaafde gevangen vaak slecht gemotiveerd om aan programma’s mee te werken.

Veelbelovende methode
Uit recent neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat het moduleren (= stimuleren of afremmen) van bepaalde hersengebieden, zoals door middel van transcraniale Direct Current Stimulation (tDCS), een veelbelovende methode zou kunnen zijn voor verslaving en ook voor het verminderen van agressief gedrag. Samen met prof. Ingmar Franken (EUR) en dr. Emilino Santarnecchi (Harvard Medical School) zal zij onderzoeken of het moduleren van functionaliteit van bepaalde hersengebieden zal leiden tot een beter inlevingsvermogen en daardoor ook het reduceren van gewelddadige recidive onder verslaafde forensische patienten.  

 

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties FSW, 010 408 2135 | 06 83676038 | kooistra@fsw.eur.nl