Onzeker besturen in zorg

Onzeker besturen in zorg

Het besturen van zorgorganisaties wordt steeds complexer en onzekerder. In zijn oratie ‘Het onzekere voor het zekere. Noodzaak tot tweebenig besturen in de zorg’ gaat bijzonder hoogleraar prof.dr. Richard Janssen daarop in. Janssen is bijzonder hoogleraar ‘Bestuur en Management van instellingen in de Gezondheidszorg’ vanwege de NVZD en aanvaardt de leerstoel op vrijdag 24 november 2017.

De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van NVZD – Vereniging van bestuurders in de zorg, ESHPM en Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

Veel verantwoordelijkheden

Binnen het zorgstelsel zijn met de introductie van de marktwerking veel verantwoordelijkheden naar zorgorganisaties gebracht, zoals het werken met integrale tarieven en het contracteren met verzekeraars en gemeenten. Tegelijkertijd is de omgeving van zorgorganisaties complexer – had een instelling eerder bijvoorbeeld te maken met één zorgkantoor, nu met vijftig gemeenten – en zo minder zeker. Zorgbestuurders moeten alle belanghebbenden meenemen in de plannen en koers van de organisatie.

Symposium

Voorafgaand vindt het symposium ‘Besturen in de zorg: Het onzekere voor het zekere!’ plaats. Kim Putters, Pauline Meurs, Henk Nies en Carina Hilders gaan met Paul van der Heijden als dagvoorzitter in op de verschillende ontwikkelingen en de betekenis ervan voor de rol van de zorgbestuurder.

De oratie van prof.dr. Richard Janssen kunt u hier downloaden.

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, +31 10 408 1216 of press@eur.nl