Current facets (Pre-Master)

Proefstuderen scholieren op Erasmus University College

Leerlingen van verschillende Rotterdamse middelbare scholen ontvangen vrijdag 7 april een certificaat omdat zij met succes het nieuwe programma EUCjr hebben gevolgd. De 31 leerlingen hebben een aantal dagen op proef gestudeerd aan het Erasmus University College (EUC). Zo konden ze ervaren of studeren aan een universiteit bij hen past.

De Rotterdamse scholieren, tussen de zestien en achttien jaar oud, hebben in februari, maart en april EUCjr gevolgd. Dit programma daagt ze uit met een intensief achtdaags programma, met vakken als economie, filosofie, psychologie en levenswetenschappen. Die zijn onderdeel van de opleiding ‘Liberal Arts and Sciences. Zo krijgen de scholieren een goede indruk van de opleiding en een waardevolle ervaring in het ontdekken van interesses en ambities.

Studentenleven
EUCjr wil behalve een open dag of meeloopdag scholieren wat meer hulp bieden bij het kiezen van een studie. Naast de inhoudelijke, academische en informatieve vakken is er in het programma ook veel ruimte voor de sociale en algemene universiteitscultuur. Koken met studenten, meedoen met studentenactiviteiten en het ervaren van de manier van lesgeven maakten dan ook deel uit van het programma. Ook investeren in eigen kennis, identiteit en zelfontwikkeling vormden hoofdthema’s.

Nooit aan studeren gedacht
Met EUCjr wil het EUC leerlingen helpen die studeren aan een universiteit misschien helemaal niet overwegen. Dubbel collegegeld, onbekendheid, idee van baanonzekerheid en dergelijke zijn redenen voor leerlingen uit Rotterdam (met name uit Rotterdam Zuid) om niet voor EUC te kiezen. Opvallend was echter dat ruim tweederde van de EUCjr studenten uit Rotterdam Zuid komt.

EUCjr ondersteunt scholieren ook tijdens de persoonlijke studieloopbaan. Niet alle leerlingen vinden die immers in hun persoonlijke omgeving.  Zij krijgen ook na hun proefperiode bijvoorbeeld hulp bij het aanmelden bij opleidingen, het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van hun cv.

Meer informatie

Iris Bos, Coordinator EUCjr, Erasmus University College, M 06 22 64 78 01 E bos@euc.eur.nl