Prof. Huisman in NRC over de Rhenense zwembadzaak

Prof Huisman in NRC over de Rhenense zwembadzaak

Prof. Pieter Huisman (Hoogleraar Onderwijsrecht) sprak gisteren met de NRC over de Rhenense zwembadzaak, waarin de Rechtbank Utrecht vandaag uitspraak doet. De vraag waarover de rechter zich buigt, is waar de verantwoordelijkheid bij incidenten tijdens schooluitjes ligt. Is dat het kind, de leerkracht of de schoolleiding?

Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal leerkrachten zich zorgen maakt over strafrechtelijke vervolging voor een ongeval met een leerling tijdens een schoolactiviteit.

Prof. Pieter zegt daarover: " De docenten uit het onderzoek realiseren zich onvoldoende dat strafrechtelijk vervolgen van leraren uitzonderlijk is". Bij vergelijkbare incidenten volgt meestal een civielrechtelijke procedure, en in sommige gevallen een schadeclaim. In de meeste gevallen is de schoolleiding aansprakelijk.

Bron: nrc.nl