Current facets (Pre-Master)

Psycholoog dr. Diane Pecher nieuwe hoogleraar Cognitie en Mentale Representatie

Psycholoog dr Diane Pecher nieuwe hoogleraar Cognitie en

Psycholoog dr. Diane Pecher is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitie en Mentale Representatie bij het Departement Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld door Erasmus Trustfonds.

De studie van mentale representatie, dat wil zeggen de manier waarop mensen in gedachten zich iets voorstellen, staat centraal bij de leerstoel van prof.dr. Diane Pecher.
Mensen hebben kennis over de wereld, bijvoorbeeld over alledaagse voorwerpen (appel, hamer), activiteiten (reizen, zingen) of begrippen (gelijkheid, inspiratie). Deze kennis stelt hen in staat om taal te gebruiken, op een logische manier te handelen, dingen te onthouden en te redeneren. Een belangrijke vraag is hoe een mentale voorstelling er uitziet en hoe deze wordt opgeroepen. Wat stellen mensen zich voor wanneer zij aan iets denken, en hoe komt hun mentale voorstelling overeen met de wereld? Hoe verschillen de voorstellingen van hetzelfde begrip op verschillende momenten? Inzicht in de aard van mentale representaties is essentieel om menselijke cognitie te begrijpen. Pecher onderzoekt vooral de wisselwerking tussen de zintuigen, handelingen, en de mentale representatie.

Over Diane Pecher

Prof.dr. Diane Pecher werkt sinds 2002 bij het departement Psychology, Education and Child Studies bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zij is afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in de cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie. Ze behaalde haar doctorstitel in 1999 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Dynamics of Semantic Memory. Ze bekleedde verschillende postdoc functies bij Utrecht University, University of California in Riverside, Emory University in Atlanta, en de Universiteit van Indiana in Bloomington.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties Erasmus School of Social and Behavioural Sciences | kooistra@essb.eur.nl | +31 10 408 2135