Rubicon voor Ralph Stadhouders

Rubicon voor Ralph Stadhouders

Ralph Stadhouders van het Erasmus MC gaat dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek doen aan het Spaanse biomedische topinstituut Center for Genomic Regulation. In totaal kregen vijftien startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

Het onderzoek van Stadhouders, ‘De geheimen van een cellulaire metamorfose ontrafelen’ gaat over de spectaculaire gedaanteveranderingen die cellen kunnen ondergaan. Van een volwassen huidcel kunnen wetenschappers inmiddels zelfs weer een embryonale stamcel maken. De onderzoeker zal de moleculaire geheimen van dergelijke cellulaire metamorfoses blootleggen om deze technieken hopelijk een stapje dichterbij de kliniek te krijgen.

Rubicon
De gehonoreerde wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 40 tot 50 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

94 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon. Veertien van de vijftien gehonoreerde wetenschappers gaan voor een periode van 24 maanden naar het buitenland, één gaat voor 18 maanden. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar Spanje, twee naar Frankrijk, één naar het Verenigd Koninkrijk en één naar Zwitserland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Meer informatie

Team Persvoorlichting Erasmus MC, T (010) 703 3289 E press@erasmusmc.nl