Simone Driessen in 'Dagblad de Limburger': gefascineerd door fans

Simone Driessen in 'Dagblad de Limburger': gefascineerd door

Onlangs promoveerde Simone Driessen met een proefschrift over fans van boybands uit de jaren 90. Aan Dagblad de Limburger vertelt de kersverse doctor mediawetenschappen waarom het haar zo fascineert dat volwassen vrouwen nog steeds fan zijn van de band die ze ontdekten tijdens hun tienerjaren.

Toen ze ontdekte dat de Backstreet Boys na meer dan 20 jaar nog steeds bestaan en een trouwe fan base hebben, viel ze bijna van haar stoel. Daar zit een onderzoek in, dacht Simone Driessen. Ze deed een oproep via Twitter ('BSB fans gezocht voor onderzoek') en de aanmeldingen stroomden binnen.

Aan De Limburger vertelt ze: "Zo lang ik me kan herinneren was het vooral ook een nieuwsgierigheid naar de fans. Wat motiveert hen, wat zijn de bindende factoren binnen fangroepen? Fascinerend."

Driessen vond meerdere redenen voor de aanhoudende adoratie van de Backstreet Boys-fans - ook al zijn ze inmiddels volwassen, soms getrouwd en vaak moeder. Zo ontstond de liefde voor de boyband vaak in een periode die vormend was voor iemand: de puberteit, een tijd van afzetten tegen het ouderlijk gezag en het ontwikkelen van eigen smaak.

Het komende jaar gaat Simone fulltime les geven en hoopt ze haar fascinatie voor fandom door te geven aan haar studenten. Ze hoopt ooit verder onderzoek te kunnen gaan doen naar nostalgie en popmuziek uit vorige decennia.