Socioloog Eva van Gemert ontvangt NWO onderzoekstalent subsidie

Socioloog Eva van Gemert ontvangt NWO onderzoekstalent

Socioloog Eva van Gemert heeft voor het eerste, etnografische onderzoek naar groepen Europese burgers die met hun eigen boten reddingsacties uitvoeren op de Middellandse Zee een onderzoekstalentsubsidie van NWO ontvangen. De subsidie biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen.

In het  pro­ject ‘The Mediterranean Rescue Spectacle: The Reconfiguration of the Border as a Humanitarian Space’, bestudeert Van Gemert het alledaagse werk van groepen Europese burgers die met hun eigen boten reddingsacties uitvoeren op de Middellandse Zee. Tegelijkertijd heeft de Europese Unie haar beleid van grensbewaking geïntensiveerd. Het is het eerste, etnografische onderzoek dat zich richt op de ‘civiele reddingsvloot’. Door middel van par­­ti­ci­pe­ren­de observatie aan boord van de reddingsschepen, interviews met reddingswerkers en mi­gran­­ten en een analyse van hun online activiteiten, onderzoekt dit project hoe humanitaire interventies ver­wik­keld raken in het Europese grensregime. Daarmee biedt het nieuwe inzichten voor beleidsmakers en het publieke debat.

Promotor: prof.dr. Willem Schinkel

Over Eva van Gemert
Eva van Gemert studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2016 studeerde ze cum laude af met een scriptie over humanitaire interventies op de Middellandse Zee. Inmiddels werkt zij als onderzoeker en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer informatie