Start van landelijk project om jong vrouwelijk talent te ontwikkelen

Start van landelijk project om jong vrouwelijk talent te

Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan maar liefst 5000 vrouwelijke scholieren begeleiden bij het waarmaken van hun dromen en het optimaal benutten van hun talenten. Op woensdag 15 november vindt op de universiteit de landelijke kick-off plaats van het Lead Your Future- programma. Het gaat onder meer over het doorbreken van stereotype studiekeuzen, empowerment en gezond leven.

De Lead Your Future (LYF)-beweging wil jonge vrouwen van het MBO, HBO en voortgezet onderwijs stimuleren om kansen te herkennen én te pakken als het gaat om keuzes rond leefstijl, studie en carrière. Dat moet het voor hen gemakkelijker maken om de leiding te nemen over hun eigen toekomst. Lead Your Future biedt hen de kans om zich optimaal te ontplooien. 

Maar liefst 5000 jonge vrouwelijke talenten van MBO, HBO en voortgezet onderwijs worden voor dit programma geselecteerd, waarvan 80 procent van scholen binnen Rotterdam komt. Enkele honderden studenten van de Erasmus Universiteit, mede-initiatiefnemer van het programma, gaan de scholieren coachen in het waarmaken van hun dromen en het optimaal ontwikkelen van hun hun talenten. Gezond leven, het doorbreken van stereotype studiekeuzen, inzichten meekrijgen van rolmodellen en topvrouwen bij bijvoorbeeld bedrijven, maar ook young women empowerment staan onder andere centraal. 

Scholieren hebben met dit programma een structuur die houvast biedt. Ze kunnen serieuze stappen zetten, bijvoorbeeld richting bedrijven. EUR-studenten op hun beurt kunnen aan de basis staan van een nieuwe beweging die uiteindelijk ook zal moeten leiden tot meer vrouwen op leidinggevende posities. Voor bedrijven is het een kans om aantrekkelijker te worden voor jonge vrouwen door met hen in gesprek te gaan. 

Officiële start

Op woensdag 15 november is de kick-off van Lead Your Future in de aula van de Erasmus Universiteit. Er worden circa 500 scholieren verwacht. Tot de sprekers behoren collegevoorzitter Kristel Baele, Jamila Aanzi (Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties) en Samira El Idrissi (wereldkampioen kickboksen). Het event wordt gemodereerd door Shay Kreuger,(radio-DJ en presentator). 

Niet alleen studenten spelen een rol. Een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit gaat de effectiviteit van de activiteiten van het Lead Your Future programma onderzoeken. Zo wordt gekeken of de meiden fitter worden door een gezondere levensstijl. Ook worden de keuzes die ze maken bestudeerd. 

Begin oktober gingen een kleine honderd vrouwen uit 4, 5 en 6 VWO al een dag op stap met een vrouwelijke wetenschapper van de EUR, om hen zo te prikkelen en te laten dromen over hun toekomst. Ze gingen onder andere mee naar een congres of een laboratorium. 

Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur: “Er is nog steeds aandacht nodig voor de positie van meisjes en vrouwen in onze samenleving. De verdeling tussen mannen en vrouwen is niet overal eerlijk. Denk aan topposities en vrouwen die in dezelfde functie minder verdienen dan mannen. Lead Your Future biedt meiden een hele mooie kans om erachter te komen waar ze goed in zijn.`

Stephan Glerum van Lead Your Future: “Lead Your Future vergroot de kansen van een hele generatie jonge vrouwen: we helpen hen in het waarmaken van hun dromen en de ontwikkeling van hun talenten. Het aanmelden van studenten van de Erasmus Universiteit die willen gaan coachen is in volle gang en is nog steeds mogelijk. Het is een enorme kans die je niet mag laten lopen. Er komen ook elke week nog scholen bij die mee willen doen. Niet alleen in Rotterdam maar ook ver daar buiten. Het wordt daarmee echt een landelijk project.”

Over Lead Your Future

De ambitie van Lead Your Future is om jong vrouwelijk talent, voor vernieuwing openstaande bedrijven en ambitieuze partners bij elkaar te brengen om met elkaar de brug te slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit talent moet zelf hun toekomst gaan bepalen. Een toekomst waarin vrouwen zich welkom voelen bij bedrijven die hen een plek bieden waar zij hun talenten optimaal kunnen ontplooien. Een toekomst ook waarin bedrijven met deze talenten samen in staat zijn het hoofd te bieden aan veranderingen die de huidige maatschappij van hen vraagt. 

De LYF-beweging voor deze groep duurt twee jaar. Aanjager van Lead Your Future is de Female Leadership Foundation, in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Het initiatief wordt mede ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Gelijke Kansen Alliantie en de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht. 

Meer informatie

Meer informatie: www.leadyourfuture.nl, of Stephan Glerum, +31 6 5393 0033