Student Sem Nouws doet mee met De Nationale DenkTank

Rechtenstudent Sem Nouws doet dit jaar mee met de Nationale DenkTank, die onlangs is gestart. Twintig getalenteerde jonge academici doen de komende vier maanden onderzoek, maken scherpe analyses, ontwikkelen een visie en dragen concrete oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar staat de vraag centraal: ‘Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?’ De Erasmus Universiteit Rotterdam is partner van de Nationale DenkTank.

Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo en de effecten hiervan gaan veel verder dan de techniek zelf; het is inmiddels een complex vraagstuk met brede maatschappelijke impact. Aan de ene kant kunnen we efficiënt zakendoen, eerder ziektes opsporen, slimmer energie gebruiken en sneller kennis delen. We gebruiken digitale apps voor zo ongeveer alles. De digitale transitie daagt onze samenleving tegelijkertijd op allerlei manieren uit.

Weerbaar in een digitale samenleving

Het lukt niet iedereen om mee te doen, niet iedereen beschikt over de juiste digitale (gezondheids)vaardigheden. En hoe gaan we om met altijd ‘aan’ staan en met de sociale druk op ‘mooi en succesvol zijn’? Welke mogelijke gevolgen heeft dit voor onze mentale en fysieke gezondheid? Deze editie van de Nationale DenkTank duikt in de razendsnelle digitale ontwikkelingen en stelt de mens hierin centraal – om er gezonder en weerbaarder uit te komen.

"Ik neem deel aan de Nationale DenkTank zodat ik me in kan zetten voor een rechtvaardigere digitale samenleving. In de komende vier maanden hoop ik met mijn mede-denktankers maatschappelijke impact te veroorzaken en er zo voor te zorgen dat de digitalisering op een eerlijke manier recht doet aan alle mensen in onze samenleving", aldus Sem Nouws van Erasmus School of Law.  

Ieder jaar selecteert de Nationale DenkTank excellente masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi met zeer uiteenlopende studieachtergrond. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, samenwerking, gedrevenheid, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Voor deze 14e editie zijn in totaal 20 studenten geselecteerd.

Meer informatie

Resultaten
Op donderdag 3 oktober deelt de Nationale DenkTank 2019 de belangrijkste knelpunten en eerste bevindingen en op donderdag 12 december worden de praktische oplossingen voor dit complexe vraagstuk gepresenteerd. Journalisten en redacteuren zijn bij deze twee bijeenkomsten van harte welkom, neem contact op met de organisatie van De Nationale DenkTank: Sacha Margés, communicatiemanager 06 24 61 40 98 | s.marges@nationale-denktank.nl

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam
+31 10 4081216 of press@eur.nl
Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen