Studiereis naar Lissabon van het ARD een groot succes

Van 11 t/m 14 april waren de masterstudenten Arbeidsrecht op bezoek in Portugal. Naast de Universidade de Lisboa werden o.a. de Nederlandse Ambassade en het Hooggerechtshof bezocht. Lees hier het complete verslag.

De studiereis naar Lissabon van 11 t/m 14 april was een groot succes! Afgezien van het (af en toe) matige weer, hebben we veel mogen zien, leren en genieten. Na aankomst hebben we wandeltochten gemaakt in het mooie, maar heuvelachtige centrum en langs de kust van de stad. Hierbij hebben we tevens het historische gedeelte van de stad mogen zien. In de avond heeft het diner plaatsgevonden in een restaurant op de ‘Carmoplein’, alwaar we een mooi uitzicht hadden over de stad.

Op de tweede dag hebben we een bezoek gebracht aan de Universidade de Lisboa, waar we een college kregen over de aansprakelijkheden en risico’s binnen het maritieme recht. Daarna heeft de gids ons een rondleiding gegeven door de universiteit. De universiteit is opgericht in 2013, na fusie van de voormalige Technische Universiteit van Lissabon (UTL) en de Universiteit van Lissabon (UL). In de middag hebben we de ‘European Maritime Safety Agency’ (EMSA) bezocht, waar we tweetal presentaties kregen. De eerste presentatie ging over de organisatie en taken van EMSA. EMSA verleent technische bijstand en steun aan de Europese Commissie en de lidstaten bij de ontwikkeling en uitvoering van EU-wetgeving inzake maritieme veiligheid, verontreiniging door schepen en maritieme beveiliging. Ook heeft EMSA operationele taken op het gebied van de bestrijding van olieverontreiniging, bewaking van schepen en het identificeren en volgen van schepen. Daarna volgde een presentatie over maritiem (arbeids-)recht en een rondleiding door het gebouw. In de avond hebben we gedineerd in een 200 jaar oud-gebouw, waarvan het interieur is ingericht in de stijl van een apotheek. Een erg bijzondere, maar zeker mooie locatie.

Op de derde dag hebben we drie bezoekjes afgelegd. In de ochtend waren we te gast bij de Nederlandse ambassade, waar de ambassadeur met enthousiasme vertelde over de ambassade en zijn dagelijkse takenpakket. Zo vertelde de ambassadeur dat het Koninkrijk der Nederlanden wereldwijd ongeveer 140 diplomatieke posten heeft, die de belangen van Nederlanders in het buitenland behartigen. Deze posten ondersteunen ook Nederlandse ondernemers in het buitenland. Daarop volgend stond het bezoek aan de The Supreme Court op de planning. Middels een presentatie kregen we inzicht in het Portugese rechtssysteem en mochten we de medewerkers bevragen. Zo is ons verteld dat de rechtelijke instantie in 1822 is opgericht en uit 60 raadsheren bestaat. De namiddag en avond konden de studenten ‘vrijelijk’ besteden.

Op de laatste dag van deze studietrip hebben we een boottocht met ‘Hippotrip’ gemaakt. Met een amfibievoertuig hebben we zowel over land als in het water een tour gemaakt. Tijdens de tour heeft de gids uitgebreid verteld over mythen, legenden, belangrijke monumenten en gebouwen. Na deze tour zijn we naar het hotel teruggekeerd om ons klaar te maken voor onze terugvlucht naar Nederland.

Al met al kijken we terug op een mooie studiereis, die ons en de andere studenten de kans heeft gegeven om van gedachten te wisselen met ervaringsdeskundigen uit de internationale juridische praktijk. Ook het inzicht in de Portugese cultuur en rechtssysteem heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van juridische vaardigheden.