Is Thomas Piketty de nieuwe Marx?

Is Thomas Piketty de nieuwe Marx?

Het boek 'Capital in the Twenty-first Century' van de Franse econoom Thomas Piketty is een van de populairste boeken op het moment. Geroemd door wereldwijde media, wordt Piketty soms al de 'rock-star economist' genoemd en trok de Volkskrant zelfs de vergelijking met Economische grootheden als Adam Smith en Karl Marx. In verscheidene media, d.d. 3 mei 2014 geeft Bas Jacobs, bijzonder hoogleraar openbare financiën en overheidsbeleid aan Erasmus School of Economics zijn commentaar.

“Hij heeft met dit boek een onwaarschijnlijke hoeveelheid werk verzet, hij is in alle archieven gekropen tot 1791 terug in Frankrijk toen daar de eerste registraties waren voor de erfenisbelasting en de onroerendezaakbelasting. Hij heeft het allemaal verzameld en heeft een beeld gecreëerd van kapitalisme in twee eeuwen, drie eeuwen. En hij heeft laten zien hoe dat kapitalistische systeem zich heeft ontwikkeld in de tijd,“ aldus Jacobs. 

Meer informatie

Klik hieronder voor het hele artikel in NRC, 3 mei 2014 en het hele artikel in Economisch Statistische Berichten (ESB), 2 mei 2014.

Klik hier om het hele fragment bij De Wereld Draait Door te bekijken, 30 april 2014.