Current facets (Pre-Master)

Veel media-aandacht voor ESL-onderzoek over geëiste en opgelegde straffen

Deze dagen berichten verschillende media over het door Erasmus School of Law uitgevoerde onderzoeksrapport Geëiste en opgelegde straffen bij de strafrechtelijk afhandeling van georganiseerde criminaliteit, dat gisteren is verschenen. Onder andere Nieuwsuur, NRC, de Volkskrant, Radio 1 en RTV Rijnmond besteedden aandacht aan het rapport. ESL-criminoloog dr. Karin van Wingerde gaf meerdere interviews.

Uit het onderzoek, dat in opdracht van Politie en Wetenschap werd uitgevoerd, blijkt onder andere dat het vonnis van Nederlandse rechters in strafzaken bij georganiseerde criminaliteit vaak lager uitvalt dan de oorspronkelijke eis van de officier van justitie. Een tweede uitkomst van het onderzoek is dat gevangenisstraffen in hoger beroep in veel gevallen lager uitvallen dan in eerste aanleg.

Op zondagavond opende televisieprogramma Nieuwsuur de uitzending met een reportage over het onderzoek, waarin ESL-criminoloog dr. Karin van Wingerde aan het woord kwam. In de uitzending werd vooral de nadruk gelegd op de lagere straffen in hoger beroep. NRC besteedde vooral veel aandacht aan de verschillen tussen eisen en opgelegde straffen. In het Radio 1-programma Dit is de Dag was er een discussie tussen verschillende experts en betrokkenen over de uitkomsten van het rapport.

Het onderzoeksrapport Geëiste en opgelegde straffen bij de strafrechtelijk afhandeling van georganiseerde criminaliteit kunt u hier inzien. De uitzending van Nieuwsuur met waarin aandacht aan het onderzoek wordt besteed, kunt u hier terugzien. Het artikel van NRC leest u hier.