Current facets (Pre-Master)

VSNU: Prof. dr. Klaus Heine vooraanstaand wetenschapper op gebied van Big Data.

In een speciaal e-zine over de Digitale samenleving presenteert de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) een selecte groep wetenschappers die een belangrijke rol speelt op het gebied van Big Data. Een van hen is prof. dr. Klaus Heine van Erasmus School of Law.

In de maatschappelijke vraagstukken rondom Big Data is prof. dr. Klaus Heine gepresenteerd als een van de wetenschappers op het platform De Digitale Samenleving. De Digitale Samenleving is een belangrijke lijn in de Nationale Wetenschapsagenda, die wetenschappers en bestuurders van universiteiten aan elkaar en aan relevante maatschappelijke thema’s verbindt. Het gezamenlijk formuleren van een Nationale Wetenschapsagenda moet een belangrijke bijdrage leveren aan die uitwisseling van kennis. Alle veertien openbare universiteiten die Nederland telt, nemen deel aan het project.

Op woensdag 31 mei vond in Utrecht een bijeenkomst van de deelnemende wetenschappers plaats. Prof. Heine en enkele tientallen andere deelnemers hebben daar tijdens verschillende sessies gewerkt aan verdieping langs zeven lijnen: Data Science, Health & Wellbeing, Education & Communication, Work & Industry, Living infrastructures, Safety & Security en Citizenship & Democracy. Het onderzoek van prof. Heine is gericht op het verkrijgen van een beter inzicht in de invloed van digitalisering op rechtssystemen. Voorbeelden hiervan zijn innovaties als 3D-printen en de juridische status van robots.