Jim van der Meer

Current facets (Pre-Master)

Jim van der Meer
Communicatie en procesmanager Inventive ERP Software

Waarom heb je voor je Master Media en Journalistiek gekozen?

Als sinds kleins af aan had ik een enorme interesse in media en journalistiek, vandaar dat de keuze voor een studie snel was gemaakt. In het kader van mijn HBO studie maakte ik kennis met de praktische kant van het mediavak door het schrijven van artikelen voor een lokaal nieuwsmedium en het meewerken aan diverse televisieprogramma’s, waaronder de Nationale IQ test. Na afronding van mijn HBO studie had ik echter behoefte aan theoretische verdieping. De Master Media en Journalistiek sloot hierbij perfect aan en is een keuze waar ik zeker geen spijt van heb!

Hoe heb je de banenjacht na je afstuderen ervaren?

De banenjacht na mijn afstuderen was lastig, ondanks dat ik direct aan het werk kon bij Talpa. Daar heb ik echter na een maand ontslag genomen, omdat ik daar geen plezier in mij werk ervoer. Vervolgens zat ik vier maanden werkloos thuis. Deze periode was zwaar, omdat ik niet het type ben dat graag stil zit. Gelukkig kon ik in januari 2013 kon ik starten bij mijn nieuwe werkgever en tot op de dag van vandaag werk ik daar nog steeds.

Wat zijn je voornaamste taken in je huidige positie?

Binnen Inventive ERP Software ben ik begonnen als marketingmedewerker en ben ik inmiddels opgeklommen tot communicatie en procesmanager. Het leuke aan deze baan is dat ik de technische software kan combineren met redactioneel werk. Zo schrijf, redigeer en publiceer ik release notes, handleidingen en diverse communicatie uitingen. Daarnaast voer ik testwerkzaamheden uit, ben ik verantwoordelijk voor het in kaart brengen, ontwikkelen en tot uitvoering brengen van de interne bedrijfsprocessen en ben ik de contactpersoon voor vragen met betrekking tot de Europese privacywetgeving (AVG).

Welke onderdelen van je Master komen van pas in je huidige functie?

Voornamelijk het kritisch en analytisch denken pas ik veelvuldig toe in mijn huidige functie. Neem niet iets klakkeloos over, maar kijk er kritisch naar, denk er over na en verbeter zaken waar nodig. Een softwarepakket kan zeer ingewikkeld zijn opgebouwd, daarom moet je de software goed kunnen ontleden om het aan iemand anders uit te kunnen leggen. Analytisch en kritisch denken helpt daar zeer goed bij.

Zijn er dingen die je achteraf gezien graag van tevoren had willen weten?

In de stap naar een zakelijke carrière had ik graag willen weten hoe moeilijk het kan zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Als ik terugkijk op mijn studie had ik willen weten hoe pittig de omschakeling was van HBO naar universitair onderwijs. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een academisch essay geschreven. Als je vervolgens hiervoor een drie ontvangt, is dat even slikken. Ik heb het schakelprogramma echt nodig gehad om op niveau te komen om de master af te kunnen ronden. Gelukkig bleek in het masterjaar dat ik de capaciteiten hiervoor had ontwikkeld.

Heb je tips voor huidige studenten?

Mijn advies: Verdiep je in de branche waarin je terecht wilt komen en pak kansen die je krijgt aangereikt! Door vroeg in je carrière ervaring op te doen in de branche waar je wilt werken, maak je het vinden van een baan makkelijker. Daarnaast is het belangrijk om je niet blind te staren op een baan in een specifieke branch zoals de journalistiek. Ondanks dat ik niet in de journalistiek ben beland, ga ik wel met plezier naar mijn werk en dat is in mijn ogen het meest belangrijk!